Nieuws
donderdag, 14 okt 2021

VTM gaat boekje te buiten: “Handen af van kinderen”

Het Vlaams Belang kant zich tegen het aangekondigde VTM-programma ‘Ik wil een kind’. Het opzet is om onbekenden een kind met elkaar te laten maken, en dit als ‘reality’-entertainmentprogramma. Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans ondervraagde er gisteren in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement dan ook mediaminister Benjamin Dalle (CD&V) over. “Een kind laten maken om zo kijkcijfers te halen en dus winstbejag na te streven, is intriest én onethisch”, zegt Slootmans. “Dit programma schaadt immers de integriteit van onze ongeborenen en de eventuele kinderen die voort zullen komen uit dit VTM-programma.

Vorige week maakten de programmamakers van VTM hun volgende entertainmentprogramma ‘Ik wil een kind’ bekend. Daarin gaat Dina Tersago op zoek naar mensen die bewust zonder relatie een kind willen maken met een ander. Hierbij spreken twee of meer mensen af om samen een kind op de wereld te zetten en op te voeden. Op 18 oktober lanceert VTM een oproepaflevering van het programma dat mogelijk later zou worden uitgezonden. “Men maakt zo de rechten van het kind ondergeschikt aan die van de biologische wensouders en nog meer ondergeschikt aan sensatie en kijkcijfers”, reageert Slootmans. “Intriest.”

“Een kinderwens mag niet geïnstrumentaliseerd worden voor commerciële doeleinden”

“Welke concrete stappen gaat u nemen via de kortgedingrechter of via de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen om te voorkomen dat dit immoreel verwerpelijk programma in de ether gaat?”, vraagt Slootmans kritisch. “Dat VTM zover gaat in haar jacht om clicks en kijkcijfers, dat kunnen we allemaal afkeurenswaardig vinden. Maar dat wij als verkozen vertegenwoordigers van de samenleving zoiets tolereren, is gewoon onaanvaardbaar. U als minister van de gezinspartij zei immers zelf dat het belang van het kind steeds voorop moet staan en dat dat in dit format niet mogelijk is.”

“Afkeuren is dus één, daartegen actie ondernemen is twee. U moet consequent zijn in uw optreden. U hebt daar als Vlaamse regering krachtens artikel 16 van het reglement van orde van de algemene kamer de bevoegdheid toe, dus gebruik dat instrument”, vervolgt Slootmans. Ook Caroline Vrijens, kinderrechtencommissaris, deelt onze mening dat er een rechter moet betrokken worden. Dalle heeft onder druk van Slootmans gevraagd het kinderrechtenperspectief centraal te stellen. “De minister moet garanderen dat programmamakers altijd dat perspectief centraal stellen”, besluit Slootmans. “Een kinderwens mag nimmer geïnstrumentaliseerd worden voor commerciële doeleinden.”