Nieuws
dinsdag, 16 jan 2024

Vuilnisophalers en medewerkers van containerparken moeten beter beschermd

Foto: iStock. Vuilnisophalers en medewerkers van containerparken moeten beter beschermd

Het Vlaams Belang wil een lans breken voor een betere bescherming van huisvuilophalers en medewerkers van containerparken. “Zij hebben een bijzonder belangrijke functie binnen onze samenleving en verdienen alle respect”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Maar helaas moeten we in de praktijk vaststellen dat zij, net als politiemensen en hulpverleners, meer en meer geconfronteerd worden met verbale en fysieke bedreigingen en geweld.”

De cijfers over geweld tegen politie en hulpverleners gaan al jaren in sterk stijgende lijn, en niet enkel tijdens de oudejaarsperiodes. “We zijn dan ook verheugd dat er na ons herhaaldelijk aandringen, in de nieuwe potpourri-wet over Justitie eindelijk werk gemaakt wordt van een betere bescherming voor deze mensen”, aldus Dillen. “Net zoals we ook blij zijn dat advocaten eveneens een betere bescherming zullen krijgen. De moord op een advocate in Sint-Lievens-Houtem toonde de bittere noodzaak hiervan aan.”

“Geweld tegen deze mensen moet resulteren in effectieve celstraffen”

Dillen vindt het daarnaast positief dat er geluisterd werd naar haar pleidooi in de commissie Justitie om ook gerechtsdeurwaarders een betere bescherming te bieden. “Deze beroepscategorie wordt in de praktijk immers meer en meer geconfronteerd met geweld en bedreigingen. Er zijn wijken in onze steden waar ze niet meer alleen aktes durven gaan betekenen laat staan beslagen leggen zonder de bijstand van de politie.”

Helaas weigert minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) nog steeds om huisvuilophalers en medewerkers van containerparken betere bescherming te bieden. “Alle Vivaldi-partijen hebben dit, net als de PVDA, geweigerd. Nochtans worden ook deze beroepscategorieën alsmaar vaker geconfronteerd met verbaal en fysiek geweld. In Antwerpen bijvoorbeeld is er minstens wekelijks sprake van agressie tegen deze mensen. En de cijfers gaan nog in stijgende lijn”, aldus nog Dillen. “Het werk dat deze mensen verzetten om onze steden en gemeenten proper te houden is straf en verdient respect. Ze moeten veilig kunnen werken.” Het Vlaams Belang wil dat geweld en bedreigingen tegen huisvuilophalers en medewerkers van containerparken resulteert in effectieve celstraffen en heeft hiertoe dan ook een amendement ingediend.