Nieuws
maandag, 27 sep 2021

Waakzaamheid met gsm’s uit China is aangeraden

Het Vlaams Belang vindt wijsheid in de Litouwse regering haar advies om geen gsm’s van Chinese makelij meer aan te kopen en de exemplaren die men al heeft weg te gooien. “Een rapport van de Litouwse regering legde bloot hoe in deze gsm’s censuuralgoritmes waren ingebouwd”, zegt Kamerlid Annick Ponthier. “Verrassend is dat niet. We waarschuwen al geruime tijd voor de wanpraktijken van China wet betreft censuur en spionage.”

“Het Litouwse National Cybersecurity Centre heeft 5G-telefoons van Chinese producenten getest”, aldus Ponthier. “In Xiaomi Mi 10T-gsm’s trof ze ingebouwde censuursoftware aan en in Huawei P90-telefoons werden gebreken in de cyberveiligheid vastgesteld. Bij de Xiaomi-gsm’s werden termen als ‘democratische beweging’, ‘lang leve Taiwanese onafhankelijkheid’ en ‘bevrijd Tibet’ gecensureerd.” Dat de Chinese technologiebedrijven de aanklachten ontkennen, vindt het Vlaams Belang weinig geloofwaardig. “Er zijn te veel precedenten om nog naïef te zijn.”

“China is op vlak van censuur en cyberhacking niet aan zijn proefstuk toe”

“Recent nog was er bijvoorbeeld de DDOS-cyberaanval op onze overheidsinstellingen, waarbij experten richting China kijken”, vervolgt Ponthier. “Dat Peking aan industriële spionage doet en onze technologie kopiëert is algemeen geweten. Ook bespioneert China natuurlijk zijn eigen burgers en is censuur alomtegenwoordig in het regime.” Het Vlaams Belang wijst er ook op dat niet enkel in de telecommunicatie gevaar schuilt. “Initiatieven als de Ali Baba-hub in Luik brengen ook risico op bijvoorbeeld spionage met zich mee. We moeten hier véél waakzamer mee omspringen.”

Het Vlaams Belang meent dat ook wij er goed aan zouden doen zo min mogelijk Chinese technologie te gebruiken. “De Chinezen verleiden onze consumenten met aantrekkelijke prijzen voor hun producten en diensten, maar men geeft er mogelijks privacy en vrije meningsuiting voor in ruil”, besluit Ponthier. “En dat is een deal die we nooit zouden mogen sluiten.”