Nieuws
donderdag, 09 sep 2021

“Waarom zijn extra gesloten centra niet mogelijk, Sammy Mahdi?”

Het Vlaams Belang vraagt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) om ook werk te maken van gesloten centra voor illegalen - in afwachting van hun uitzetting. Van zijn aangekondigd masterplan hebben we nog niets gezien. “Waarom is deze regering wel in staat om buffercentra voor asielopvang te organiseren na de overstromingen, maar niet om extra gesloten centra voor uitgeprocedeerden en andere illegalen in te richten?”, zo luidt de kritiek van Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie). “Al jaren zijn er barslechte resultaten rond het terugkeerbeleid van migranten zonder wettige verblijfspapieren en al jaren is er een fel tekort aan capaciteit in gesloten terugkeercentra. Dat is geen toevallig verband.”

Komende weken zullen door Fedasil een aantal zogenaamde ‘buffercentra’ opgericht worden om asielzoekers op te vangen. Dit nadat heel wat plaatsen door de overstromingen in Wallonië verloren gingen, zoals door schade of in het geval van het asielcentrum in Spa waar nu slachtoffers van de waterramp worden opgevangen. Fedasil wil met de bufferplaatsen deze tekorten opvangen, maar het Vlaams Belang vraagt zich af waarom gelijkaardige inspanningen niet konden en kunnen om de kleine capaciteit rond gesloten opvang van illegalen in afwachting van hun terugkeer uit te breiden.

“Net zoals Mahdi nu snel-snel inspanningen doet voor extra asielopvang, kunnen er inspanningen komen om extra gesloten centra voor illegalen in te richten”

“Als Mahdi en Fedasil op enkele weken tijd nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers kunnen organiseren, waarom kunnen er dan geen gesloten centra voor uitgeprocedeerden en andere illegalen opgezet worden?”, vraagt Van Langenhove zich af. “Ik roep Mahdi dan ook op om zodra de acute nood naar aanleiding van de waternood is verlicht, hier werk van te maken. Waarom zou gesloten bufferopvang geen optie kunnen zijn? Nog beter zou echter zijn dat Mahdi zijn eigen masterplan rond gesloten opvang uitvoert - daar is nog niets van gerealiseerd.”

“België doet het immers barslecht op op het vlak van terugkeerbeleid”, besluit Van Langenhove. “Dat hoeft niet te verbazen, want er is nog altijd een schrijnend tekort aan capaciteit in de gesloten terugkeercentra. Onder Michel I kwamen er nog geen 200 extra plaatsen bij - dat is voorlopig niet echt verbeterd. De inspanningen van de vorige en deze regering zijn veruit ondermaats, en niet te verantwoorden in een context van massale illegaliteit. Het aantal illegalen in ons land wordt immers tussen de 100.000 en de 200.000 geschat - dat is nagenoeg de bevolking van de stad Gent.”