Nieuws
dinsdag, 24 mei 2022

“Wallonië is niet failliet enkel en alleen door Vlaanderen”

Opmerkelijke begrotingsvoorstellen beneden de taalgrens eerder deze week. Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) kondigde met veel trots de resultaten aan van de Waalse begrotingscontrole. “Ondanks de Waalse gigantische schuld en alweer een nieuw begrotingstekort - van 4 miljard - beweert Di Rupo dat ‘Wallonië niet failliet is, zoals sommigen in Vlaanderen denken’”, aldus fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Dat Wallonië niet officieel failliet is, is enkel maar te danken aan het financieel infuus uit Vlaanderen. En zolang dat infuus aangesloten blijft, zal Wallonië in de coma van PS-wanbeheer en schuldenputten blijven.”

De Waalse begroting zit alweer vol gaten. 4 miljard gaten om precies te zijn. Dat maakt dat er nog eens 4 miljard bijkomt bovenop de Waalse staatsschuld van 30 miljard; goed voor een totaal van meer dan 220% van de jaarlijkse Waalse staatsinkomsten.

“In elke andere situatie dan de Belgische zou Wallonië wel failliet zijn”, reageert Pas. “Het enthousiasme van Di Rupo is dan ook volledig misplaatst. Het is Vlaanderen die volledig instaat voor de Waalse spilzucht van de PS. En zolang Vlaanderen de facturen betaalt, zal Wallonië nooit responsabiliseren. Het is dan ook hoog tijd om de fiscaliteit volledig te splitsen. Eigen inning en eigen controle over de uitgave van de belasting en liever vandaag dan morgen!”