Nieuws
zaterdag, 12 mrt 2022

Wanneer gaat De Croo iets doen aan de energieprijzen?

Het blijft voorlopig bang afwachten op wat de paars-groene regering zal doen aan de energieprijzen die al maanden de pan uitswingen. “Premier Alexander De Croo (Open Vld) beseft blijkbaar niet hoe hard het water aan de lippen staat bij vele mensen”, zegt federaal parlementslid Wouter Vermeersch. “De regering moet niet langer wachten met het nemen van maatregelen en per direct de accijnzen en het btw-tarief op gas verlagen.”

Premier Alexander De Croo heeft in de Ochtend op Radio 1 gezegd dat de federale regering in de komende dagen met maatregelen zal komen om in te grijpen in de extreem hoge energieprijzen. Naast de al maandenlange hoge prijzen voor gas en elektriciteit, zijn nu ook de brandstofprijzen geëxplodeerd met een prijs van meer dan 2,20 euro per liter voor diesel. De Croo geeft echter aan “dat de zakken van de overheid niet oneindig diep zijn”, waarmee hij de verwachtingen al wil temperen.

“Doe iets aan de energieprijzen! Verlaag de accijnzen op brandstof en breng het BTW-tarief op gas naar 6%”

Wouter Vermeersch vindt het onbegrijpelijk dat De Croo zo talmt en verwijt hem een gebrek aan empathie. “De premier is enkel bezig met zichzelf te profileren en weet niet wat er leeft bij de burger.” Ook binnen de regering wordt deze ergernis gedeeld.

“We moeten er geen doekjes omwinden. Deze hoge prijzen zorgen voor meer inkomsten voor de overheid. Meer dan de helft van het bedrag van een tankbeurt verdwijnt in de bodemloze Belgische put”, zegt Vermeersch. “Het Vlaams Belang vindt niet dat er geprofiteerd moet worden van de burger en pleit er voor om onmiddellijk de accijnzen op brandstof te verlagen en het btw-tarief op gas naar 6% te brengen.”