Nieuws
vrijdag, 02 apr 2021

Wapenexport vanuit de EU: ”Hypocriet theaterstuk”

In 2015 ontaardde de Jemenitische Revolutie in een regelrechte oorlog met aan de ene kant de sjiitische Houthi-rebellen, en aan de andere kant een brede, door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Jemen is al veel langer een kruitvat waar een godsdienstoorlog en stammentwisten zich afspelen tegen een achtergrond van oliebelangen. De Europese Unie stuurde daarom al sinds 2015 meer dan 1 miljard euro aan hulp- en ontwikkelingsgeld naar Jemen en voorziet voor 2021 nog eens 95 miljoen euro. “En zo kan Saoedi-Arabië jaarlijks miljarden uitgeven aan defensiemateriaal op de kosten van de EU”, reageert Europarlementslid Filip De Man (Vlaams Belang) kritisch in de plenaire zitting van 25 maart.

De door Saoedi-Arabië geleide coalitie – die de Soennieten in Jemen aan de macht wil houden – bestaat buiten Saoedi-Arabië uit landen zoals Turkije, Egypte en Marokko, Jordanië, Soedan, Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar, Bahrein evenals de Amerikaanse huurlingenorganisatie Academi (voorheen Blackwater). Deze landen met Saoedi-Arabië op kop halen hun wapens bij het Waalse FN Herstal. Saoedi-Arabië ‘vervangt’ zijn oude voorraden, maar sluist deze in feite door naar bevriende terroristen in de vele conflictgebieden in het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië zet dus de gekochte wapens in tegen eigen burgers om het wahabitisch regime te handhaven, maar uiteraard ook in Jemen.

“Onvoorstelbaar dat de Waalse regering exportvergunningen blijft afleveren terwijl andere EU-lidstaten een verbod op handel instelden”

Het Vlaams Belang vindt het opmerkelijk dat het Waals gewest verantwoordelijk is voor 75 procent van alle wapenuitvoer van de EU naar Saoedi-Arabië, goed voor een omzet van 196 miljoen euro. Het deert de Waalse regering blijkbaar niet dat andere lidstaten een embargo instelden tegen de oorlogszuchtige Saoedi’s, want ze blijft de ene exportvergunning na de andere afleveren. “De Waalse regering - een coalitie van socialisten, groenen en liberalen - levert zo wapens aan Saoedi-Arabië die deze gebruikt in Jemen, waar al jaren een bloedige oorlog plaatsvindt”, aldus nog De Man. In die oorlog bestoken Saoedische petroleummiljardairs en de Iraanse ayatollahs elkaar en wordt half Jemen vernietigd. “En wij draaien op voor die schade!”

De hypocrisie van de EU stopt daar niet. Naar aanleiding van een debat in het Europees Parlement rond wapenexport stelde De Man: “Ook islamitische rebellen in Syrië werden vanuit de EU bevoorraad. En de Turkse president Recep Erdogan die mag zich verheugen in raketten, gevechtsvliegtuigen en ander wapentuig uit de EU. Diezelfde EU sluit bovendien akkoorden met de communistische dictatuur China dat onze technologie rustig verder kan plunderen. De Man besluit: “Door socialisten, groene, liberalen en christen-democraten, die toch zo graag de Gutmensch uithangen, wordt dus in het Europees Parlement een bijzonder hypocriet theaterstuk opgevoerd.”