Nieuws
woensdag, 03 apr 2024

Wat heeft Von Der Leyen te verbergen over de covidvaccins? 

Foto: iStock. Wat heeft Von Der Leyen te verbergen over de covidvaccins?

Het Europees Openbaar Ministerie onderzoekt momenteel de communicatie tussen Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, en Pfizer, de producent van covidvaccins. Tot op heden heeft Von der Leyen nagelaten volledige openheid van zaken te geven over de onderhandelingen met betrekking tot de aankoop van covidvaccins. “Is er hier sprake van corruptie? Wat heeft Von der Leyen te verbergen?”, vraagt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) zich af. 

Het gaat om de totstandkoming van een grote deal tussen Pfizer en de Europese Commissie. In april 2021 tekende de Commissie een contract voor 1,8 miljard doses van het Pfizer-coronavaccin. Het bijzondere hieraan is dat Commissievoorzitter Von der Leyen via sms persoonlijk heeft onderhandeld met Pfizer-CEO Albert Bourla. Dit gebeurde zonder inspraak van de lidstaten en zonder betrokkenheid van het vaste onderhandelingsteam voor vaccins. “Een zeer ongebruikelijke gang van zaken waarover Von der Leyen tot op heden weigerde helderheid te verschaffen”, aldus Vandendriessche. “De kern van Europese cohesie is samenwerking tussen de lidstaten, per definitie met inspraak. Ze is hier gewoon te werk gegaan als dictator.”

“Wij zullen elk onderzoek dat inzage geeft wat in die achterkamertjes beslist werd, volmondig steunen”

Na klachten werd een onderzoek gestart door het Europees Openbaar Ministerie naar mogelijk wanbeheer in deze deal, ten bedrage van zo'n 20 miljard euro. Deze ontwikkeling komt op een ongelukkig moment voor Von der Leyen, die momenteel steun zoekt voor een tweede termijn als Commissievoorzitter. De deal met Pfizer, die oorspronkelijk met trots werd aangekondigd, is echter een hoofdpijndossier geworden, vanwege beloftes over toekomstige afnames van vaccins die later niet nodig bleken te zijn. “Minstens vier miljard euro aan vaccins is in de vuilbak gegooid”, gaat Vandendriessche verder. “De CD&V steunt dus volop iemand die zorgeloos miljarden euro’s aan belastinggeld heeft verspild. Zij hopen de volgende termijn dit gewoon verder te zetten.”

Vorige maand zijn in het Europees Parlement nog amendementen gestemd die opriepen tot transparantie rond de aankoop, ontwikkeling en distributie van het covid-vaccin. Alle Vivaldipartijen stemden tegen, de N-VA onthield zich. Enkel het Vlaams Belang stemde voor. “Blijkbaar is het voor alle andere partijen normaal dat miljarden worden verspild, en bewijsmateriaal wordt achtergehouden, en dat alles zonder enige inspraak van de lidstaten. Zij faciliteren zelfs deze doofpotoperatie”, besluit het Europees Parlementslid. “Wij zullen alleszins elk onderzoek dat inzage geeft wat in die achterkamertjes beslist werd, volmondig steunen.”