Nieuws
woensdag, 17 aug 2022

Water moet niet duurder worden, maar overheid moet verantwoordelijkheid nemen

Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) wil dat de Vlaamse regering gebruik van leidingwater vanaf een bepaald volume duurder maakt. “Wat zij voorstelt is niet meer of minder dan een nieuw capaciteitstarief om het falen van de overheid te verdoezelen”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Water moet voor het Vlaams Belang niet duurder worden en kan eigenlijk zelfs goedkoper. Dit is mogelijk door de intercommunales op te doeken en de lekken in de waterleidingen te dichten.”

Net zoals justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) vindt Berx dat de waterprijs te laag is en wil ze het verbruik ervan terugdringen. Zij roept de Vlaamse regering daarom op om werk te maken van een nieuwe tarifering waarbij de prijs van het water onherroepelijk verhoogd zal worden. Dit door meer te vragen vanaf een bepaald verbruiksvolume.

“Terwijl de prijzen voor energie, brandstof en voedsel al de pan uit swingen, stelt Berx doodleuk voor ook nog eens de prijs voor water te verhogen”, zegt Claes. “Je moet al van een andere planeet komen om dit soort voorstellen te doen, maar van klimaatfundamentalisten zoals zij kan je alles verwachten.”

“Het is de taak van de overheid om de prijs van water betaalbaar te houden”

“Wat Berx zegt, komt in feite neer op een nieuw capaciteitstarief”, aldus Claes. “Rekeningrijden voor water dus. Of het nu om water, gas of energie gaat, wij zijn hier radicaal tegen. Wij vinden dat dit soort basisgoederen betaalbaar moeten blijven voor onze mensen.”

Volgens het Vlaams Belang is het niet de burger, maar vooral de overheid die verstandiger moet omspringen met water. “Door lekken in de waterleidingen vloeien er jaarlijks miljoenen liters aan drinkwater weg. In plaats van weer een nieuwe pestbelasting in te voeren, zou er beter werk gemaakt worden van het dichten van al die lekken”, besluit Claes. “Daarnaast kan de waterprijs zelfs verlaagd worden indien men eindelijk de geldverspillende intercommunales zou afschaffen.Alleen wordt er dan geraakt aan de zitpenningen van de traditionele partijen, vandaar dat politici zoals Berx dit nooit zullen voorstellen. Maar voor het Vlaams Belang blijft toegang tot water een basisrecht en moet de overheid er alles aan doen om de toegang tot betaalbaar water te behouden.”