Nieuws
woensdag, 20 okt 2021

“We moeten investeren in kleine kerncentrales (SMR's)”

Het Vlaams Belang wil Small Modular Reactors (SMR’s), kernreactoren die met een capaciteit van 10 tot 300 MW beduidend kleiner in omvang en vermogen zijn dan de klassieke, conventionele reactoren, inzetten in de strijd tegen CO2 en energieschaarste. “Dit gebeurt ondertussen reeds in diverse landen, omdat men er niet gelooft dat energie uit wind en zon alles zal oplossen”, aldus Kamerlid Reccino Van Lommel. “Bovendien zijn deze reactoren betaalbaar.”

“Deze kleinere kernreactoren of SMR's hebben vele voordelen”, oordeelt Van Lommel. “Ze zijn veel goedkoper, stoten geen CO2 uit, zelfs minder dan zonnepanelen, en ze zijn flexibel aan te sturen. Bovendien gaat de bouw ervan veel sneller dan klassieke kerncentrales en is het afval slechts een fractie van wat we gewend zijn - de totale levensduur van je radioactief afval verkort tot 300 jaar of minder.”. En ze zijn nog eens superveilig.”

“Wij hadden liever gezien dat een deel van het relancegeld in SMR’s zou worden gestoken”

Afhankelijkheid van wind en zon zorgt ervoor dat onze bevoorradingszekerheid in het gedrang komt. “Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zet nu volop in op interconnectiviteit met andere landen om massaal groene stroom te importeren, maar goedkoop is dat allerminst”, vervolgt Van Lommel. “We hebben dus SMR’s nodig om onze eigen behoeften in te vullen. En wetenschappers hebben ons al vaker gelijk gegeven dat deze kerncentrales een onderdeel moeten uitmaken van de energiemix. Dat zei onlangs ook Wouter Schroeyers (UHasselt), expert nucleaire energie, via VRT NWS.”

“Kernenergie is met voorsprong de meest betrouwbare en klimaatvriendelijke bron van energie. Het moet internationaal gekwalificeerd worden als groene energie”, besluit Van Lommel. “En er moeten SMR’s gebouwd worden voor de productie van groene waterstof, zodat we ook daarvan niet afhankelijk worden van het buitenland.”