Persberichten
dinsdag, 12 sep 2023

We zijn op weg naar het hoogste aantal ‘nieuwe Belgen’ in meer dan twintig jaar

Het aantal vreemdelingen dat de Belgische nationaliteit verwerft, piekt dit jaar tot nieuwe hoogten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Statbel. In totaal verwierven in de eerste jaarhelft van 2023 al zowat 29.000 vreemdelingen (28.851 om precies te zijn) het Belgische staatsburgerschap. “Wanneer deze trend zich doorzet, dreigen we dit jaar af te klokken op bijna 58.000 ‘Nieuwe Belgen’”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Dat is niet alleen fors meer dan vorig jaar, dat met 47.561 ‘Belgwordingen’ al een recordjaar was, maar meteen ook het hoogste aantal in ruim twintig jaar.”

Bij de vreemdelingen die in de eerste jaarhelft de Belgische nationaliteit verwierven, gaat het in zo’n driekwart van de gevallen om onderdanen uit niet-EU-landen. “Naast Marokkanen, die traditioneel in het koppeloton vertoeven, behoren ook Syrië en Afghanistan tot de voornaamste herkomstlanden van personen die de Belgische nationaliteit verworven hebben”, aldus Van Grieken. “Hoe men het ook draait of keert: de ‘Belgenfabriek’ draait op volle toeren.” De Vlaams Belang-voorzitter benadrukt dat “we met dit cijfer opnieuw in de situatie van 2000 en 2001 zitten”. Toen werden als gevolg van de beruchte ‘Snel Belg’-wet meer dan 60.000 vreemdelingen tot ‘Belg’ gebombardeerd.

“Een identiteitskaart moet meer zijn dan een voordeelkaart van de nv België”

De verklaring daarvoor ligt volgens Van Grieken voor de hand. “Terwijl dit land al jarenlang wordt geconfronteerd met massale immigratie, werd de beruchte ‘Snel Belg’-wet tien jaar geleden hooguit vervangen door een ‘Soepel Belg’-wet”, verklaart hij. “Om de nationaliteit te verwerven, zijn de vereisten inzake economische zelfredzaamheid veel te laks en de inburgeringsvoorwaarden te vrijblijvend.” Het Vlaams Belang is van oordeel dat het staatsburgerschap pas mag toegekend worden wanneer men hier minstens tien jaar legaal en ononderbroken verblijft, zich niet heeft bezondigd aan criminele feiten, een loyaliteitsverklaring aflegt, economisch actief bijdraagt aan onze samenleving en slaagt in een burgerschapsproef die onder meer de kennis van de streektaal toetst.

“Het staatsburgerschap is iets dat moet verdiend worden”, concludeert Van Grieken. “Een identiteitskaart moet méér zijn dan een voordeelkaart van de nv België waarop men zomaar aanspraak kan maken en die enkel gebruikt wordt wanneer ze voordelen oplevert.”