Nieuws
maandag, 09 jan 2023

“Weer een slachtoffer van de straffeloosheid”

Foto: iStock. “Weer een slachtoffer van de straffeloosheid”

De 37-jarige man die eind vorige week een 14-jarig meisje vermoordde, had nooit vrij mogen rondlopen. “Hij had in september 2020 het appartement van zijn ex-vriendin in brand gestoken en was daarvoor veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar, maar zat dus niet in de cel”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “De zoveelste moord die perfect vermeden had kunnen worden. Het is het tragische gevolg van het uiterst lakse beleid van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).”

Nauwelijks enkele dagen geleden wees Dillen om gelijkaardige redenen al eens met een beschuldigende vinger naar de Justitieminister. “Toen wegens de brutale verkrachting van een ULB-studente door een dakloze van Afrikaanse origine”, aldus Dillen. “Ook die dader had op zijn beurt nooit vrij mogen rondlopen. Hij werd amper een jaartje voordien nog veroordeeld omdat hij iemand met een koevoet had doodgeslagen.”

“Van Quickenborne draagt verpletterende verantwoordelijkheid”

“De minister die Justitie naar eigen zeggen ‘sneller, menselijker en straffer’ zou maken, presteert in de realiteit net het omgekeerde”, vervolgt Dillen. “Om de overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan, laat Van Quickenborne gevaarlijke criminelen zomaar los op de maatschappij. Hij draagt ontegensprekelijk een verpletterende verantwoordelijkheid wanneer onschuldige burgers het slachtoffer worden van geweldenaars die na doodslag, brandstichting of verkrachting eigenlijk in de gevangenis hadden moeten zitten.”

Voor het Vlaams Belang staat vast dat het vermoorde meisje niet enkel het slachtoffer van een moorddadige crimineel, maar ook van de straffeloosheid van Van Quickenborne. “De veiligheid van de burgers garanderen is de eerste en voornaamste taak van de overheid”, besluit Dillen. “Maar zelfs hierin slaagt Vivaldi niet. Hoog tijd om de burgers te beschermen, en perfect vermijdbare misdaden ook daadwerkelijk te vermijden. En dat kan enkel door voldoende zware straffen effectief uit te voeren. De overbevolking in de gevangenissen oplossen doe je niet door onveiligheid op straat te creëren, maar door veroordeelden hun straffen te laten uitzitten in hun land van herkomst.”