Nieuws
donderdag, 07 dec 2023

Wekelijks schietpartijen in Brussel, maar veiligheid geen prioriteit voor Verlinden

Foto: iStock. Wekelijks schietpartijen in Brussel, maar veiligheid geen prioriteit voor Verlinden

In de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers voelde Kamerlid Ortwin Depoortere minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) aan de tand over het groeiend aantal schietpartijen in onze grootsteden. “Nog steeds wordt de ernst van het veiligheidsprobleem in onze grootsteden onvoldoende erkend, laat staan dat het een prioriteit zou vormen.”, aldus Depoortere. “Het is tijd voor ander en beter. Enkel met het Vlaams Belang zal de angst van kamp veranderen.”

Gisteren vielen in de Gulden Vlieslaan vier gewonden bij een zoveelste schietpartij in onze hoofdstad. Volgens het parket en de burgemeester van Elsene ging het om een afrekening en niet om een terreurdaad. “Het is wel enorm cynisch dat men daarover opgelucht was”, stelt Depoortere. “Alsof we ‘blij’ of ‘gerustgesteld’ moeten zijn dat het deze keer geen terrorisme was maar ‘slechts’ zwaar banditisme. Gerustgesteld kunnen de burgers en kan het Vlaams Belang pas zijn wanneer er eindelijk een einde komt aan de executies en de vuurgevechten.”

“Cd&v heeft de mond vol over respect, maar toont dat niet voor de burgers en de politiemensen”

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben zich in 2022 maar liefst 46 schietpartijen voorgedaan. “Dat is dus bijna wekelijks”, gaat Depoortere verder. “En dit jaar is het er alleen maar erger op geworden. Tot 11 oktober hebben er al 41 schietpartijen plaatsgevonden, en daar zit de dodelijke terreuraanslag van 16 oktober nog niet eens bij. Bij meer dan de helft van die schietpartijen, waarbij vaak oorlogswapens gebruikt werden en ook onschuldige voorbijgangers getroffen werden, is volgens Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) het drugsmilieu betrokken.”

“Verlindens partij, de cd&v, heeft de mond vol van ‘respect’”, merkte Depoortere tot slot op. “Maar respect voor de veiligheid van onze burgers en van onze politiediensten hebben Verlinden of haar partij tot op heden nog niet getoond. Geen verhoogde politieaanwezigheid, onvoldoende financiering van de politiediensten, geen eenmaking van de zes Brusselse politiezones… Het is duidelijk dat slechts met het Vlaams Belang hierin verandering kan komen.”