Persberichten
zondag, 04 okt 2020

Werelddierendag: Vlaams Belang Brussel ondersteunt kattenopvang met gift

Naar aanleiding van Werelddierendag op zondag 4 oktober heeft Vlaams Belang Brussel aandacht voor het lot van dieren in asielen en steunde met een som van 500 euro een Brussels initiatief gericht op katten. De partij pleit daarnaast ook voor een betere ondersteuning van mensen die hun kat laten steriliseren. 

Dierenasielen draaien in dit land nog steeds bijna volledig op de inzet van vrijwilligers en schenkingen. Vaak is het een huzarenstuk om elke maand de rekeningen te betalen. Naar aanleiding van ‘Werelddierendag’ op zondag 4 oktober deed Vlaams Belang Brussel echter haar duit in het zakje. Een Brussels opvanginitiatief voor katten werd bedankt met een cheque van 500 euro. Het geld werd ter plaatse overhandigd door Brussels voorzitter en senator Bob De Brabandere en fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. De som zal worden gebruikt voor renovaties en de steeds hoog oplopende dierenartskosten.

De Brabandere op Werelddierendag: “Vrijwilligers verdienen respect en ondersteuning!

“Vrijwilligers verdienen alle respect, zeker ook mensen die zich voor dieren inzetten die anders aan hun lot worden overgelaten” stelt De Brabandere. “Ik ben blij dat we dit lokaal initiatief kunnen helpen, dit overstijgt taal, politiek en ideologie. We hopen zulke acties in de toekomst nog te kunnen uitbreiden.”

Jaarlijks worden er duizenden gezonde katten gedood omdat er nu eenmaal meer katten in de asielen terecht komen dan er opvang is bij gezinnen. Het steriliseren van katten moet er echter op termijn voor zorgen dat er een evenwicht komt in de kattenpopulatie, iets dat het Belang ook nastreeft. In Brussel is sinds januari 2018 iedere katteneigenaar verplicht zijn kat te laten steriliseren. Volgens een overzicht van GAIA zijn er in Brussel een dikke vijftigduizend katten niet gesteriliseerd, bijna een derde van het aantal in Vlaanderen.

Lootens-Stael: Hoog tijd dat ook het Brussels Gewest een versnelling hoger schakelt qua dierenwelzijn!

Het Vlaams Belang vindt het dan ook “hoog tijd dat het Brussels Gewest na het kattenplan van de afgelopen jaren een versnelling hoger schakelt” en heeft een aantal voorstellen. “In sommige gemeenten zijn er subsidies, in andere dan weer niet. De cijfers tonen aan dat een andere aanpak nodig is”, zo stelt Lootens-Stael vast. “Wij pleiten in een resolutie voor een gewestelijke premie, die eventueel ook in de gemeentehuizen kan worden aangevraagd. Een gelijke premie voor alle Brusselse kattenliefhebbers die zich in regel willen stellen!” 

De partij liet eerder ook weten de campagne van GAIA voor een BTW-verlaging van 21% naar 6% te steunen en dient ook in de Kamer de nodige voorstellen in.