Nieuws
donderdag, 24 jun 2021

Werfongeval Antwerpen: “Sociale dumping aanpakken en investeren in eigen bouwonderwijs”

Na het ernstig werfongeval in Antwerpen met buitenlandse werknemers uit Oost-Europese landen en uit Portugal, vraagt het Vlaams Belang meer initiatieven tegen sociale dumping. “De gebrekkige communicatie op bouwwerven door de inzet van buitenlandse arbeidskrachten die elkaar niet verstaan, zorgt voor onveilige situaties”, zei Vlaams Volksvertegenwoordiger Filip Dewinter (Vlaams Belang) in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. Dewinter wees Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op de gevaren van dergelijke sociale dumping door buitenlandse onderaannemers en deed een oproep om meer Vlamingen naar het bouwonderwijs en de - sector te leiden.

Vorige week vond er in Antwerpen een werfongeval plaats waarbij vijf dodelijke slachtoffers te betreuren vielen. De oorzaak van de instorting van het schoolgebouw is nog niet bekend. De vijf slachtoffers waren gedetacheerde buitenlandse arbeidskrachten. De meesten kennen de hier gesproken landstalen niet, waardoor communicatie vaak nagenoeg onmogelijk is, met alle risico’s van dien. “Zij zijn slachtoffers van het ultraliberale systeem van de gastarbeid, waarbij via dumpinglonen de oneerlijke concurrentie binnen de bouwsector wordt geïnstitutionaliseerd”, aldus Dewinter. “Van de 200.000 bouwvakkers in Vlaanderen zijn er zo’n 70.000 gedetacheerden uit het buitenland die als goedkope loonslaven aan de bak zijn.”

“Er moet meer hier ingezet worden op het bouwonderwijs en de begeleiding van werklozen ernaar”

Minister Crevits bevestigt zelf het bestaan van allerlei malafide detacheringsconstructies alsook het feit dat onze bouwwerven veelal een smeltkroes van werknemers uit de hele Europese Unie en ver daarbuiten zijn. “We moeten daarom in eerste instantie inzetten op het begeleiden van jonge mensen naar het beroepsonderwijs om de job van bouwvakker in behoorlijke en goedbetaalde omstandigheden te kunnen doen”, reageert Dewinter.

“Daarnaast moeten jonge en/of werkloze mensen via de VDAB worden begeleid naar het beroep.” De VDAB lanceerde recent voor het eerst een opleidingstraject voor jongeren zonder diploma secundair onderwijs om te werken op de Oosterweelwerf. Daar worden alle talen van de wereld - met het Nederlands als zeldzaamheid – gesproken”, riposteerde Dewinter. “Als overheid moeten wij misschien beginnen met de verantwoordelijkheid voor het herstellen van een gezonde situatie zelf op te nemen. En de regels die we aan anderen – terecht – willen opleggen, in de eerste plaats zélf toepassen voor onze eigen projecten zodat zulke tragische ongelukken kunnen vermeden worden.”