Nieuws
vrijdag, 04 feb 2022

Weyts speelt verstoppertje over vaccinatiediscriminatie op onderwijs

Ondanks eerdere beloftes van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) wordt de vaccinatiediscriminatie bij leerlingen van het secundair onderwijs nog steeds in stand gehouden. Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers vroeg aan Weyts tekst en uitleg over de reden van het aanhouden van dit onderscheid en wou vooral weten wie er dwarsligt, maar kreeg nul op het rekest. “Weyts maakte er een potje Cluedo van, dit staat haaks op de transparantie van het democratisch bestel, en dat allemaal op kap van onze leerlingen”, zegt Beckers. “De leerrechten van onze kinderen zijn gewoonweg het voorwerp van een cynisch compromis à la belge.”

Gisterennamiddag interpelleerde Roosmarijn Beckers bevoegd minister Weyts omtrent de quarantaineregels in het onderwijs en het behoud van de quarantaine voor niet-gevaccineerde leerlingen na een hoogrisico-contact. Vorige week dinsdag had de minister al een akkoord met zijn onderwijsclub om zonder onderscheid de quarantaineregels in de scholen af te schaffen voor kinderen zonder symptomen of zonder besmetting. Woensdagmiddag bevestigde de minister dit ook bij een actuele vraag van Beckers. Op woensdagavond bleek echter na de interministeriële conferentie dat niet-gevaccineerde leerlingen in het secundair onderwijs nog altijd 10 dagen in quarantaine moeten als er een besmetting wordt geconstateerd in hun omgeving, terwijl er voor hun gevaccineerde klasgenoten geen meer is.

"Wij als volksvertegenwoordigers, maar vooral de vele leerlingen en ouders hebben dus net zoals bij Cluedo het raden naar welke minister er de leer- en ontwikkelingskansen ondergraaft"

Beckers is dan ook niet te spreken over deze vaccinatiediscriminatie. “Het kinderrechtenverdrag beschermt alle minderjarigen. Voor de tweede keer in een half jaar tijd wordt het niet-discriminatiebeginsel, vastgelegd in artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag, door onze ministers opzij geschoven.”

Nochtans spraken voor de kerstvakantie zowel Weyts als minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) zich duidelijk uit tegen coronamaatregelen die de leerlingenpopulatie zou verdelen in wel- en niet-gevaccineerden. “We weten dat de virologen, de onderwijsverstrekkers en de sociale partners op dinsdag al akkoord waren en in de plenaire vergadering woensdagmiddag bleek dat de meerderheid van het de Vlaams Parlementsleden ook instemden. Dus hebben er woensdagavond meerdere ministers woordbreuk gepleegd”, verklaart Beckers.

Op de vraag van Beckers hoe die onderhandeling verliep en wie het volledig loslaten van de quarantaineregels voor niet-besmette leerlingen (dus ook voor de niet-gevaccineerden) tegenhield, wou minister Weyts enkel zeggen dat hij zogezegd "alleen stond" in de interministeriële conferentie om het vaccinatie-onderscheid af te schaffen. “Toen ik aandrong, bleef Weyts de tanden op elkaar houden over het waarom en vooral wie er dan wel die discriminerende regel in stand houdt”, aldus Beckers. “Wij als volksvertegenwoordigers, maar vooral de vele leerlingen en hun ouders hebben dus net zoals bij een spelletje Cluedo het raden naar welke minister er de leer- en ontwikkelingskansen ondergraaft. Politiek cynisme en obscuriteit ten top!”

Beckers vreest dan ook dat deze discriminatie ook ingevoerd zou kunnen worden voor niet-gevaccineerde kinderen in het lager onderwijs eens de vaccinatiecampagne daar afgerond wordt. “In deze crisis hebben we gemerkt dat kinderen steeds het kind van de rekening zijn gebleken. Alle maatregelen die er kwamen, zijn bijna steeds disproportioneel zwaar geweest voor kinderen die zowel school als vrijetijdsactiviteiten worden ontzegd. Dit moet stoppen!”, besluit Beckers. “Kinderen worden zelf amper ziek van het virus en de omikrongolf begint steeds meer een gewone griep te worden. Laten we in het belang van onze kinderen terug normaal doen. Laat zieke kinderen thuis, maar houd zonder onderscheid de samenleving open voor kinderen zonder symptomen.”