Nieuws
woensdag, 02 jun 2021

Weyts wil drugspreventie benadrukken op school: “Mag geen normalisering uitlokken”

Vroeger werd preventie intuïtief onderwezen, maar recent wetenschappelijk onderzoek heeft tot nieuwe inzichten geleid. Zo zou te veel of te vroeg aandacht geven aan de problematiek sommige leerlingen te nieuwsgierig maken in plaats van net ontradend te werken. Volgens het Vlaams Belang moet er wel op de gevaren gewezen worden van illegale drugs om leerlingen hiervan bewust te maken, maar moet de nadruk liggen op preventie. “Het te veel benadrukken kan het verkeerde beeld scheppen dat druggebruik op die leeftijd heel normaal is”, reageert  Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang).

Op dit moment geeft 73% van de basisscholen en 81% van de secundaire scholen les over illegale drugs, maar directeur Peleman van Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) adviseert nu om dit niet meer standaard te doen. Het onderzoek en het VAD stellen dat wanneer in de klas te veel aandacht besteed wordt aan illegale drugs, het de interesse bij jongeren zou opwekken en ze net zullen experimenteren. Ondanks het nieuwe advies, moet er volgens Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) wél voldoende aandacht blijven voor drugspreventie.

“Informeren over risico’s van drugs noodzakelijk, maar opletten met normalisering”

Volgens het Vlaams Belang is de reactie van minister Weyts vreemd, zeker omdat hij zelf de opdracht gaf om het onderzoek uit te voeren. “Wij zijn het absoluut eens dat de gezondheidsrisico’s, de sociale en de maatschappelijke risico’s van druggebruik in kaart moeten worden gebracht”, reageert Beckers, “Maar daarnaast mag een klassikale aanpak over illegale drugs geen normalisering in de hand werken. Dit is ook in lijn met het advies van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) dat stelt dat het niet verkeerd is om te informeren, maar dat er moet opgepast met het keuzegedrag van jongeren te beïnvloeden richting drugs.

Het VAD organiseert zo enkel drugspreventie pas wanneer het in de leefwereld zit van jongeren, anders kan het dus contraproductief werken. In het middelbaar heeft slechts 14 procent van de jongeren ooit cannabis gebruikt en daarom adviseert de VAD nu om daar niet standaard in de klas rond te werken. Beckers onderschrijft deze bekommernissen. “Preventie moet ontradend werken en de aanpak hier is dus cruciaal”, reageert Beckers. “Een individuele begeleiding van leerlingen met een mogelijk probleem is dan ook beter dan een klassikale aanpak.”

Het Vlaams Belang roept Weyts tot slot op om het nieuwe advies van de VAD in acht te nemen. “Het zwaartepunt moet liggen bij de gevaren van drugs”, besluit Beckers. “Maar jongeren moeten niet elke illegale drug kennen alsof het een anatomische les is over het menselijk lichaam.”