Nieuws
maandag, 18 sep 2023

Wie monumenten beschadigt moet harder bestraft worden

Foto: iStock. Wie monumenten beschadigt moet harder bestraft worden

Het Vlaams Belang wil een veel strengere bestraffing voor wie monumenten en kunstobjecten vernielt of bekladt. “Reeds in september 2020 dienden we in die zin een wetsvoorstel in”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Nu geeft men linkse heethoofden de indruk dat vandalisme toegestaan is, zolang het maar over het klimaat of het koloniaal verleden gaat.”

Op sociale media doet sinds gisteren een filmpje de ronde waarin te zien is hoe het Congomonument in het Brusselse Jubelpark besmeurd wordt met rode verf. “De politie is momenteel op zoek naar de dader en zijn motieven”, aldus Bury. “Maar we kunnen er alvast van uitgaan dat de vernielingen niet werden aangericht omdat op het monument in kwestie enkele jaren geleden de verwijzing naar ‘den Arabische slavendrijver’ om politiekcorrecte redenen en vooral onder druk van de grote moskee van Brussel geschrapt werd. Het monument wordt door sommigen als een verheerlijking van het kolonialisme gezien en blijkbaar is een pot verf daar een remedie tegen.”

“Vernielzuchtige klimaatliefhebbers hoeven zich weinig zorgen te maken”

Het Kamerlid ziet ook niet goed in hoe ook het klimaat geholpen zou kunnen worden door vandalisme en vernielzucht. “Terwijl in het Jubelpark het Congomonument een laagje verf kreeg, werd in Berlijn ook de bekende Brandenburger Tor door klimaatactivisten met verf bespoten”, gaat Bury verder. “Het probleem is wijd verspreid. Alleen al in Berlijn werden er 2.860 rechtszaken tegen vernielzuchtige klimaatliefhebbers ingespannen. Maar erg veel zorgen hoeven ze zich evenwel niet te maken. Er zijn al 143 uitspraken geweest en in amper twee gevallen werd een gevangenisstraf opgelegd.”

Voor het Vlaams Belang kan geen enkel doel het vernielen van kunstvoorwerpen of van monumenten en graven goedpraten. “Beschadigen en slopen is nooit een oplossing, en dient op passende wijze te worden aangepakt”, besluit Bury. “Momenteel wordt dit vandalisme bestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar. Wij willen deze straf optrekken naar zes maanden tot drie jaar.”