Nieuws
woensdag, 22 dec 2021

“Wij willen opnieuw een toekomst voor onze landbouw”

De Vlaamse regering beloofde tegen eind 2021 met een duidelijk stikstofkader over de brug te komen. Door verdeeldheid in de Vlaamse regering laat dit echter nog steeds op zich wachten en werd de beslissing nu zelfs weer uitgesteld naar volgend jaar. De rechtsonzekerheid maakt het ondernemen voor de landbouwers inmiddels zeer moeilijk. Als enige parlementslid zette Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) de kwestie opnieuw op de agenda van het Vlaams Parlement. Hij drong bij minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) aan op een  spoedige oplossing en hekelde de onmenselijke houding van bepaalde politici en media in dit dossier: “Het wordt tijd dat men eens het belang beseft van onze landbouw voor kwaliteitsvolle voeding en onze samenleving in het algemeen.”

Begin dit jaar haalde een arrest van de Raad voor Vergunningsbetwisting het voorlopige stikstofkader van 2016 onderuit, dat werkte met een minimumdrempel van 5% waaronder vergunningen die zorgen voor extra uitstoot mogelijk waren. In mei pakte minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) vervolgens – in afwachting van een definitief stikstofkader – uit met een ministeriële instructie die specifiek de landbouw zeer strenge normen oplegde die de toekenning van nieuwe vergunningen vrijwel onmogelijk maakt.

De Vlaamse regering beloofde tevens om uiterlijk eind 2021 met een duidelijk definitief kader over de brug te zullen komen, maar dat blijft nog steeds uit wegens verdeeldheid binnen de regering. Intussen circuleerden er wel scenario’s waarbij de grootste uitstoters van stikstof tegen 2030 bijvoorbeeld moeten sluiten en veehouders zonder hoogtechnologische stallen, die stikstof deels kunnen afvangen, hun uitstoot tegen datzelfde jaar met 60 procent moeten verminderen.

“Vergeet niet dat achter de bedrijven in de landbouw die zouden moeten sluiten of verhuizen mensen en gezinnen schuil gaan.”

“Geef de boeren eindelijk opnieuw een vergunningenbeleid dat hen rechtszekerheid en ruimte om te ondernemen biedt”, zei Sintobin dan ook in het Vlaams Parlement. “De boeren eisen nog een toekomst in Vlaanderen, maar hoe langer de regering wacht hoe minder toekomst en hoe minder boeren er dreigen te zijn.”

Sintobin wees er verder op dat er door de landbouw – vooral door jonge boeren – al heel wat inspanningen werden gedaan om de stikstofuitstoot te verminderen en hij waarschuwde tegen een al te onmenselijke nieuwe regeling die geen perspectieven zou bieden voor veel boeren. “Het is al te gemakkelijk om vanachter een bureau kruisjes te zetten op een kaart en te beslissen welke bedrijven weg moeten en welke bedrijven moeten verhuizen, maar achter die cijfers schuilen mensen en gezinnen, waarmee rekening moet worden gehouden”, zo klonk het. “Sommige politici en journalisten zouden ook eens moeten beseffen hoe belangrijk onze landbouwsector is voor een kwaliteitsvolle voeding en de samenleving in het algemeen.” Sintobin beloofde eind januari de regering opnieuw kritisch te bevragen indien er dan nog geen beslissing zou zijn.