Persberichten
woensdag, 29 mrt 2023

Woke, een cultuurstrijd tegen de Europese beschaving

Donderdag 30 maart om 14u organiseert de Stichting Identiteit en Democratie (ID) samen met Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) een internationale conferentie over woke in het Europees Parlement. De conferentie heeft als titel: Woke, een cultuurstrijd tegen de Europese beschaving. Volgens Vandendriessche krijgt het woke-denken namelijk steeds meer voet aan de grond in Europa. Om te weten wat er speelt, werden onder meer James Lindsay en Frank Furedi uitgenodigd. Twee belangrijke internationale stemmen die hun stempel op het debat drukken.

James Lindsay is een Amerikaanse academicus en polemist die bekend werd door het zogenaamde ‘Sokal Squared’-schandaal. Samen met een aantal andere collega’s publiceerde Lindsay maanden aan een stuk academische papers over queer, gender en diversiteit. Hoewel deze studies volkomen verzonnen werden, kwamen ze toch de peer review door. “Lindsay ontblootte hiermee hoe losjes men omgaat met onderzoek in deze domeinen”, zegt Vandendriessche. “Dat is ook een kenmerk van woke: de waarheid is compleet ondergeschikt aan het verhaal van slachtofferschap.” 

“Met deze conferentie willen we de historische en filosofische wortels van ‘wokeness’ aanraken”

De tweede gastspreker is de Hongaars-Britse professor sociologie Frank Furedi. Professor Furedi leidt de denktank MCC Brussels en was jarenlang verbonden aan de Universiteit van Kent. Furedi staat gekend om zijn expertise over onderwijs, imperialisme en Europese politiek.

Volgens Vandendriessche miste het debat in Vlaanderen tot dusver de kern. “In Vlaanderen verscheen al heel wat over woke, maar veelal beperkt dat zich helaas tot een beschrijving van de problematiek”, aldus het Europees Parlementslid. “Met deze conferentie willen we de historische en filosofische wortels van ‘wokeness’ aanraken. Hoe het fenomeen van de VS naar Europa raast en wat we er concreet tegen kunnen doen.”