Nieuws
donderdag, 18 apr 2024

Woorden van De Croo over vrijheid van vergaderen waren praat voor de vaak

Foto: iStock. Woorden van De Croo over vrijheid van vergaderen waren praat voor de vaak

In de Kamer wou Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) vernemen wat hij concreet zal doen om te voorkomen dat er in de toekomst nog vreedzame bijeenkomsten, zoals recent deze van de ‘National Conservatism Conference’ in Brussel, willekeurig zouden kunnen worden verboden. “De Croo vond het verbod ‘ongrondwettelijk’ en ‘onaanvaardbaar’, maar vandaag bleek dat hij geen enkel initiatief zal nemen ter verdediging van de vrije meningsuiting. Zijn opmerkingen waren dan ook praat voor de vaak.”

“De burgemeesters van Brussel, Etterbeek en Sint-Joost-ten-Node hebben met hun pogingen de bijeenkomst te verbieden aan heel de wereld getoond uit welke hoek de bedreigingen van de democratie komen”, aldus Pas. “En nieuw was dat gedrag niet. Al jarenlang moeten Vlaams-nationalisten hun bijeenkomsten in Brussel systematisch via de rechtbank afdwingen. Maar daar kraaide tot deze week nooit een haan naar… geen blauwe, geen oranje en al zeker geen rode of groene. Vorig jaar nog moest ook het Vlaams Belang naar de Raad van State trekken om een manifestatie in Brussel te kunnen laten doorgaan na een verbod van burgemeester Close.” Het Kamerlid herinnert zich vooral het volstrekte stilzwijgen van De Croo in die dagen, evenals de reactie van diens partijgenoot en Brussels minister van Begroting Sven Gatz, met de woorden ‘Vlaams gespuis, keer naar uw dorp’.

“Progressief toonde deze week nog maar eens hoe autoritair het is”

“Maar pas toen de wijze waarop in dit land de vrijheid van meningsuiting wordt beknot de wereldpers haalt, komt er eens een reactie van de eerste minister. Hij verwijt het Vlaams Belang steeds mensen angst aan te jagen. Maar het feit dat burgemeesters in dit land zomaar vergaderingen mogen verbieden, is pas angstaanjagend”, gaat Pas verder. “Net zoals het ook bijzonder angstaanjagend is dat minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo), die bijna in het Grondwettelijk Hof zat, de opschorting van de grondwettelijke rechten van andersdenkenden openlijk prima vindt.”

“Progressief toonde deze week nog maar eens hoe autoritair het is en waar hun wetten tegen 'haatspraak' voor zullen gebruikt worden”, besluit Pas. “Het Vlaams Belang zal altijd strijden voor vrije meningsuiting en zich verzetten tegen de pogingen tot politionele censuur van PS-dictaturen. En ook zullen we ons blijven verzetten tegen de dweilen van de Wetstraat, zoals De Croo, die de PS-potentaten niets in de weg leggen en dit alles jarenlang zonder gewetensproblemen laten gebeuren.”