Persberichten
maandag, 20 jul 2020

“Wouter Beke is vertrouwen kwijt en kan best ontslag nemen”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is volgens het Vlaams Belang het vertrouwen van de bevolking en de welzijnssector “volledig kwijt en is niet de crisismanager die Vlaanderen nodig heeft op Welzijn”. Hij kan volgens de partij dus best zijn ontslag indienen. Dat is de enige logische conclusie, klinkt het, na 8 dagen van hoorzittingen in de ad hoc-commissie voor de Evaluatie en Verdere Uitvoering van het Vlaamse Coronabeleid.

Volgens het Vlaams Belang bevestigden de experten en personen uit de welzijnssector die in de commissie het woord voerden “wat iedereen al wist: er werd in de aanpak van de coronacrisis fors geblunderd”. Er was de reeks van fouten rond het beschermingsmateriaal en verder vindt de partij dat de woonzorgcentra aan hun lot werden overgelaten, dat de communicatie dramatisch verliep en dat nu ook het contactonderzoek - wat een essentiële bijdrage zou moeten leveren aan het voorkomen van de tweede golf en vele miljoenen kost - in het honderd loopt.

“Beke was niet de crisismanager die Vlaanderen nodig had en hij is niet de crisismanager die het nu nodig heeft”

“Wouter Beke is zeker niet de enige schuldige voor het drama in de woonzorgcentra”, aldus Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens. “Maar hij is wel de minister die concreet voor de woonzorgcentra bevoegd is waar de meeste coronadoden vielen en – daar blijkt iedereen het inmiddels over eens – steeds weer te laat ingreep. Wouter Beke blijkt niet de crisismanager te zijn die Vlaanderen nodig heeft en is dus - zeker nu - niet geschikt als minister van Welzijn en Volksgezondheid. Door de gemaakte fouten is Beke het vertrouwen van de Vlaming en een groot deel van de welzijnssector bovendien kwijt.“

“Enkel de steun van de regeringspartijen, die vrezen in geval van ontslag te zullen delen in de klappen, blijkt zijn ontslag nog in de weg te staan. Maar een minister die het vertrouwen kwijt is en – zeker in een crisis – niet over de capaciteiten van een goed manager beschikt trekt best zijn conclusies”, vervolgt Janssens. “Wanneer in ’99 twee ministers ontslag moesten nemen omwille een onkordaat optreden bij de dioxinecrisis en Joke Schauvliege (CD&V) nog pas vorige legislatuur ontslag moest nemen omwille van een loutere verspreking in een toespraak, is het onbegrijpbaar dat Beke aan de vooravond van de tweede golf gewoon op zijn post blijft. Zeker nu blijkt dat hij met de preventieve maatregelen tegen die tweede golf opnieuw tekortschiet.”

Volgens het Vlaams Belang stapt Beke dus best op omdat hij verantwoordelijkheid moet nemen voor voorbije fouten, maar ook “omdat hij niet de crisismanager is die onze samenleving kan beschermen tegen een tweede golf in de corona-epidemie”.