Persberichten
zaterdag, 03 okt 2020

Zaak Van Nieuwenhuysen: “Ongehoord dat moordenaars na amper 12 jaar vrijkomen”

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het feit dat na amper 12 jaar tijd ook al de tweede moordenaar van Kitty Van Nieuwenhuysen vrij komt.

Hassan Iasir, die samen met Nourredine Cheikni en Galip Kurum in 2008 agente Kitty Van Nieuwenhuysen doodschoot met een Kalasjnikov, mag sinds kort overdag de gevangenis verlaten. Naar verluidt ‘omdat hij schuldinzicht heeft’. Zijn kompaan Cheikni loopt al anderhalf jaar vrij rond.

Marijke Dillen over zaak Van Nieuwenhuysen: “Sommige criminelen kunnen of mogen niet meer in onze samenleving worden gereïntegreerd”

“Het trio had levenslang kunnen krijgen, maar gelet op het automatisme van de verzachtende omstandigheden krijgt geen enkele veroordeelde in dit land nog de straf die de strafwet voorschrijft”, aldus Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). De schutters werden in 2011 veroordeeld tot dertig jaar maar door de vervroegde vrijlatingsmechanismen waarin de wet nog steeds voorziet, kunnen ze heden vrijgelaten worden. Een gang van zaken die uiteraard tot onbegrip en emotie leidt bij nabestaanden en collega’s.

De zwakte van Justitie ligt bij de ongeloofwaardige of zelfs afwezige uitvoering van de opgelegde sancties en straffen.  Opgelegde boetes worden veelal niet geïnd, werkstraffen niet uitgevoerd en celstraffen zwaar ingekort of omgezet in een enkelbandprocedure. “Sommige criminelen kunnen of mogen niet meer in onze samenleving geïntegreerd. Zodat ze onze gemeenschap geen schade meer kunnen berokkenen. Een levenslange gevangenisstraf moet dan ook effectief voor de rest van het leven zijn.”