Nieuws
woensdag, 14 feb 2024

Zedenfeiten met minderjarigen worden veel te licht bestraft

Foto: iStock. Zedenfeiten met minderjarigen worden veel te licht bestraft

Voor het Vlaams Belang worden daders van zedenfeiten met minderjarigen veel te licht bestraft. Zo hoeft acteur en influencer Nicolas Caeyers, na misbruik van drie jongens tussen 13 en 15 jaar, voor de Leuvense strafrechter niet naar de cel. “Een gevangenisstraf met probatie-uitstel is een totaal verkeerd signaal naar mogelijke toekomstige daders”, zegt Kamerlid Katleen Bury. “Een ernstige en strenge bestraffing is nog steeds de beste vorm van preventie.”

“Het nieuw seksueel strafrecht was in deze zaak niet van toepassing, omdat de feiten dateren van tien jaar geleden”, aldus Bury. “Maar dat zou geen excuus mogen zijn om Caeyers niet te straffen. De zedenfeiten zijn immers zijn bewezen, en verzwarende omstandigheden zijn ruim voorhanden.” Het Kamerlid haalt in dit kader vooreerst de vertrouwens- of gezagsrelatie aan die de dader als bekende Vlaming had tegenover de kinderen.  De man speelde zijn naamsbekendheid immers ten volle uit toen hij zijn slachtoffers benaderde. En daarnaast verwijst ze naar de voorbedachtheid. Caeyers boekte hotelkamers en diende de kinderen verdovende middelen zoals spierontspanners en alcohol toe.

“Iedere aangifte onmiddellijk ernstig nemen en onderzoeken”

“Ook hier zien we weer het probleem van de veel te lage minimumstraffen”, gaat Bury verder. “Deze moeten drastisch omhoog, want nagenoeg steeds, om niet te zeggen automatisch, wordt er overgegaan tot verzachtende omstandigheden. En ook in het nieuwe seksueel strafrecht zal dit helaas niet veranderen. Aan de slachtoffers en hun naasten krijg je dit niet uitgelegd.”

Naast een strengere bestraffing wil het Vlaams Belang dat iedere aangifte die een slachtoffer of zijn of haar vertrouwenspersoon doet, onmiddellijk ernstig wordt genomen en grondig onderzocht wordt. “Dat kan erger voorkomen en nieuwe slachtoffers vermijden”, besluit Bury. “Het is onbegrijpelijk dat het in deze specifieke zaak tien jaar heeft geduurd, tot 2022, alvorens de computer en de gsm van Caeyers werden onderzocht.”