Nieuws
donderdag, 25 jan 2024

Zelfs toegang tot ziekenhuizen nu beperkt voor vrouwen in Afghanistan

Foto: iStock. Zelfs toegang tot ziekenhuizen nu beperkt voor vrouwen in Afghanistan

In Afghanistan worden ongehuwde vrouwen nu ook al de toegang tot ziekenhuizen ontzegd. “Onder het Talibanregime is er van vrouwenrechten geen enkele sprake meer”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “En op de grenzeloos naïeve Vivaldi-regering na, die nog voor miljoenen euro’s belastinggeld naar het Afghanistan van deze terreurbeweging liet vloeien, wist ook iedereen dat dit ging gebeuren.”  

Een recent rapport van de Verenigde Naties bracht aan het licht dat de rechten van vrouwen, voor zover daar nog sprake van is, steeds verder worden ingeperkt. Zonder mannelijke voogd mogen ongehuwde vrouwen er ondertussen zelfs geen ziekenhuizen meer betreden. “Zelfs de meest noodzakelijke en meest elementaire zorg wordt hen dus onthouden”, aldus Ponthier. “De gruwel en de barbarij van het moslimextremisme.”

“Vivaldi is het moslimterrorisme blijven sponsoren.”

“De val van Kabul in 2021 en de machtsovername door de terreurbeweging Taliban betekende voor de volledige Afghaanse bevolking de terugkeer naar het stenen tijdperk”, gaat Ponthier verder. “De totale ineenstorting van de economie leidde tot armoede en honger. En daarnaast stond de invoering van de islamitische wetgeving garant voor het einde van de vrouwenrechten. Willen vrouwen er niet gearresteerd of gemolesteerd worden, mogen ze zich in het openbaar alleen nog gesluierd vertonen en zeker niet met mannen praten. Studeren aan middelbare scholen of universiteiten is hen niet meer toegestaan. Zelfs de toegang tot parken wordt hen ontzegd.”

“En nu dus zelfs verboden op medische verzorging. Tot zover de belofte die de Taliban bij de machtsgreep in 2021 deed om zich milder op te zullen stellen”, merkt Ponthier tot slot op. “Het is onvoorstelbaar en zonder meer wraakroepend dat de Vivaldi-regering na de val van Kabul nog miljoenen euro’s naar het Afghanistan van de Taliban heeft laten vloeien. De federale regering is het moslimterrorisme blijven sponsoren. De bijzonder goedgelovige Meryame Kitir (Vooruit) was als minister van Ontwikkelingssamenwerking van oordeel dat het geld naar humanitaire doelen kon gaan, zonder dat het bij de terreurbeweging zou terechtkomen. En haar opvolgster Caroline Gennez (Vooruit) heeft die dwaze sinterklaaspolitiek overal voortgezet.”