Nieuws
dinsdag, 02 apr 2024

Zelfs vandaag weigert Van Tigchelt de overbevolking aan te pakken

Foto: iStock. Zelfs vandaag weigert Van Tigchelt de overbevolking aan te pakken

Het Vlaams Belang heeft alle begrip voor de staking van onbepaalde duur die gisteravond van start ging in alle gevangenissen in dit land. “Ondanks vele aankondigingen bracht minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) geen oplossingen voor de immense overbevolking en het personeelstekort”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “Integendeel, hoe meer hij onderneemt, hoe groter de problemen worden.”

Volgens de recentste cijfers (17 maart 2024) zijn er in de 36 Belgische gevangenissen 12.070 gedetineerden voor 10.743 plaatsen, wat neerkomt op een overbevolking van 12,35 procent. “Een structurele overbevolking, die door het Vlaams Belang en door de bonden sinds jaar en dag wordt aangeklaagd”, aldus Dillen. “En een overbevolking die helaas zorgt voor mensonwaardige levensomstandigheden, en die daarnaast zorgt voor veel agressie en dus uiterst gevaarlijke werkomstandigheden.”

“44,54 procent van de gedetineerden is vreemdeling”

“De bonden hebben gelijk wanneer ze pleiten voor een dringende aanpak van de ongeveer duizend geïnterneerden die in de gevangenissen verblijven”, merkt Dillen op. “De huidige situatie is absoluut een schande. Die mensen horen niet in penitentiaire maar in psychiatrische instellingen thuis. Maar over de voornaamste oorzaak van de overbevolking, het gigantische aantal gedetineerde vreemdelingen, zwijgen ze zedig.” Uit cijfers die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas deze week opvroeg bij Van Tigchelt, bleek dat 44,54 procent van de gedetineerden niet over de Belgische nationaliteit beschikt, mensen met een dubbele nationaliteit niet eens meegerekend, en dat driekwart daarvan zelfs illegaal in het land verblijft.

“Zelfs vandaag blijft Van Tigchelt de ogen sluiten voor de echte oplossing voor de overbevolking: criminele vreemdelingen hun straffen in het land van herkomst laten uitzitten”, besluit Dillen. “Wat hij als dé remedie voorstelt, een verlenging van het penitentiair verlof, is hooguit een druppel op een hete plaat. Dat gaat amper over 167 plaatsen. In de gevangenis van Antwerpen over 15. Indien Van Tigchelt het probleem niet snel echt aanpakt, zal de staking van heel lange duur zijn, en zal hij geboekstaafd worden als de - zoals vandaag in de krant De Tijd te lezen staat - bijzonder arrogante minister, die meer problemen creëerde dan dat hij oplossingen genereerde.”