Nieuws
woensdag, 25 nov 2020

“Zelfs voor degelijke enkelbanden kan de Vlaamse Regering niet zorgen”

Het Vlaams Belang is verbaasd uit de pers te moeten vernemen dat de Vlaamse Regering er niet eens in slaagt een lading enkelbanden te bestellen. “Dit begint sterk te lijken op de hopeloos misgelopen aanbestedingen voor mondmaskertjes in dit land”, zegt Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang). “Ook hier werd de bevolking steeds voorgelogen dat er geen probleem was.” Dit blijkt uit eerdere vragen van de Vlaams Belang-fractie aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir (N-VA).

Op de ongeveer 4.000 veroordeelden die met een verouderde enkelband rondlopen is de noodzakelijke controle verre van waterdicht. Steeds meer doen er zich technische problemen bij voor. Reeds in 2014 plaatste de Vlaamse Regering daarom een bestelling voor enkele duizenden exemplaren. Maar na herhaaldelijke bijsturingen, een schorsing door de Raad van State en een aantal nieuwe uitstellen, werd de lopende aanbesteding nu stopgezet.

“Zelfs beroepscriminelen hoeven hier nauwelijks de gevangenis in”, reageert Blancquaert. “Het minste dat men dan ter bescherming van de maatschappij mag verwachten is dat de controle op de thuisdetentie normaal functioneert. Ik ga minister Demir hierover ondervragen.” Het Vlaams Belang benadrukt dat Justitie niet daadkrachtig kan functioneren wanneer het niet beschikt over degelijk materiaal.

Het elektronisch toezicht werd na de zesde staatshervorming Vlaamse bevoegdheid, terwijl Justitie wars van alle logica federale materie is gebleven. In het federaal parlement heeft het Vlaams Belang zich steeds scherp verzet tegen de veralgemening van het systeem van de enkelband. “Een stokpaardje van voormalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V)”, aldus Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “Het heeft in de hand gewerkt dat straffeloosheid eerder de regel werd dan de uitzondering.”