Nieuws
dinsdag, 07 jun 2022

Zerotolerantie voor wie stenen gooit naar brandweer

Maandagavond werd de brandweer in de Brusselse gemeente Vorst bekogeld met stenen tijdens een interventie. “Gelukkig vielen er deze keer geen gewonden”, al blijft dit geweld uiteraard niet zonder psychologische schade, zoals de woordvoerder van de brandweer terecht opmerkte”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Het lik-op-stukbeleid dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) beloofde is er nog steeds niet. Er kan niet langer getreuzeld worden, enkel zerotolerantie is hier op zijn plaats.”

De brandweerploeg was rond middernacht aan het blussen op de openbare weg toen ze plots bekogeld werden met stenen. “Zonder enige aanleiding, volgens de media. Alsof er voor dergelijk crimineel gedrag ooit een aanvaardbare reden kan bestaan”, aldus Depoortere. “De ploeg heeft zich gelukkig in veiligheid kunnen stellen en kreeg ondertussen ook de nodige ondersteuning vanwege collega’s.”

“Voor veiligheid van brandweer en andere hulpdiensten helpt enkel zerotolerantie”

“Brandweerlui zijn dappere mensen die met risico voor eigen lijf en leden ten dienste staan van de bevolking”, vervolgt Depoortere. “En uitgerekend die mensen worden dan aangevallen terwijl ze de maatschappij helpen. Een tegenreactie geven kunnen ze niet, omdat ze dan gesanctioneerd worden. In dit land worden niet zozeer daders aangepakt, maar wel de slachtoffers. We hebben dan ook alle begrip voor de reactie van vakbondsafgevaardigde Eric Labourdette van VSOA, die stelde ronduit ‘woest’ te zijn.”

Het Vlaams Belang pleit onomwonden voor een keiharde aanpak van de groepen jongemannen die hun haat tegenover de Westerse samenleving uiten via dergelijk crimineel gedrag. “Wil men aan dit soort aanslagen paal en perk stellen, is er in de wijken waar dit geboefte de plak zwaait dringend nood aan zerotolerantie en aan gerichte politiecontroles”, besluit Depoortere. “Aan de hand van camerabeelden moet iedere stenengooier opgespoord kunnen worden en bestraft worden via snelrecht. Met strenge straffen.”