Nieuws
maandag, 17 jul 2023

Zeven jaar na vraag Vlaams Belang: Brussel krijgt eindelijk extra hoge brandweerwagen

Maandag werd op de Grote Markt in Brussel een nieuwe brandweerwagen voorgesteld met een ladder van 64 meter. Het Vlaams Belang pleit al vele jaren voor het in gebruik nemen van zo’n ladderwagen. “Jarenlang werd ons voorstel door de Brusselse regering weggelachen als totaal nutteloos. Vandaag blijkt dat we nogmaals gelijk hadden”, zo reageert Dominiek Lootens-Stael, Vlaams Belang-fractievoorzitter in het Brussels Parlement.

Reeds in oktober 2016 stelde het Vlaams Belang in het Brussels Parlement de vraag naar een hoge ladderwagen voor de Brusselse brandweerdiensten. “Brussel kent heel wat hoogbouw, en zo’n hoge ladderwagen was voor ons essentieel voor de veiligheid”, zegt Lootens-Stael. Maar volgens toenmalig staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFI) was de aankoop van een hoge ladderwagen in Brussel absoluut niet nodig. 

“Een hoge brandweerladder aanschaffen was volgens toenmalige staatssecretaris Jodogne (DéFi) niet nodig”

Deze legislatuur drong het Vlaams Belang opnieuw aan bij staatssecretaris Smet om een ladder van 50 meter aan te kopen. “Er zijn genoeg voorbeelden van compleet uit de hand gelopen branden in hoge woontorens. We herinneren ons allemaal nog het drama van de Londense Grenfell Tower. Maar ook recent nog vatte een hoog flatgebouw in Ganshoren brand”, aldus Lootens-Stael. “Over zo een ladder beschikken is dus geen overbodige luxe, zeker wanneer je naar de talloze hoge woonblokken kijkt. In heel wat gevallen zijn dat sociale woonvoorzieningen die zienderogen verouderen en maar mondjesmaat gerenoveerd worden. De kans op een fatale afloop in geval van brand is dus reëel. Zeker wanneer je weet dat vroeger in noodgeval bijstand werd gevraagd van een ladderwagen uit Antwerpen.”

Het Vlaams Belang is tevreden dat, weliswaar bijna tien jaar te laat, de geesten dan toch gerijpt zijn en de Brusselse brandweer nu eindelijk kan beschikken over zo’n ladderwagen. “Opnieuw blijkt dat het Vlaams Belang toen reeds gelijk had” besluit Lootens-Stael. “Dat het dan nog zolang moest duren vooraleer het gezond verstand ook binnen de Brusselse meerderheidspartijen zegevierde is bedenkelijk, maar we zijn alvast verheugd dat zeven jaar na datum onze vraag alsnog wordt ingewilligd. Dat kan de veiligheid van de Brusselse bevolking alleen maar ten goede komen.”