Nieuws
dinsdag, 21 sep 2021

Zeven miljard euro per jaar ‘niet genereus’ en ‘niet genoeg’

Het Vlaams Belang is niet te spreken over het ‘voorstel’ van staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) om 600 miljoen euro federaal geld te gebruiken voor het herstel na de overstromingsramp van juli. “Uiteraard willen we na de ellende die een natuurramp met zich meebrengt solidair zijn”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “Maar met solidariteit heeft Dermines voorstel niets te maken. Dermine vindt zelfs transfers ten belope van minstens zeven miljard euro per jaar niet genereus.

Het Vlaams Belang verbaast er zich niet over dat het rampenfonds in Wallonië uiteindelijk een lege doos bleek te zijn. “Dat is heel begrijpelijk. Aan de andere kant van de taalgrens bestaat er geen enkele behoefte om de eigen kas op orde te houden of enige hervorming door te voeren”, aldus Vermeersch. “Men beseft er ten volle dat er op geld uit de federale ruif kan gerekend worden, in dit geval het federaal rampenfonds, gespekt door de Vlamingen.”

“Hoe genereus zou Bart De Wever van plan zijn de Vlamingen te laten betalen, met deze PS?”

“We zijn het dan ook volmondig eens met de Gentse econoom Stijn Baert, die stelt dat deze houding van de Franstaligen elke hervorming en versterking van de regio in de weg staat”, aldus Vermeersch. “En hervormingen zijn noodzakelijk. Wallonië moet hervormen zodat het zelf noodsituaties kan opvangen, zonder steeds op geld van anderen te rekenen.”

Maar Dermine denkt daar duidelijk anders over. Alhoewel er jaarlijks minstens 7 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië vloeit, is het voor de PS nog niet genoeg. Zo laat Dermine op Twitter weten dat het Belgische model ‘niet echt genereus’ is, en dat de transfers van Vlaanderen naar Wallonië ‘vrij beperkt’ zijn.