Persberichten
dinsdag, 29 jun 2021

Ziekteverzuim heel wat hoger bij Franstalige ambtenaren

Franstalige federale ambtenaren zijn opvallend vaker afwezig wegens ziekte dan hun Vlaamse collega’s”, zegt Kamerlid Steven Creyelman (Vlaams Belang) die hierover cijfers opvroeg bij Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). De zowat 70.000 federale ambtenaren bleven in 2020 in totaal 1.122.266 dagen afwezig wegens ziekte. 534.152 aan Nederlandstalige zijde en 585.866 aan Franstalige.”

De Franstalige ambtenaren namen in totaal dus beduidend meer ziektedagen op dan hun Nederlandstalige collega’s. “Nochtans zijn er meer Nederlandstalige dan Franstalige ambtenaren”, aldus Creyelman. “Het moet zijn dat de lucht bezuiden de taalgrens heel wat ongezonder is dan in Vlaanderen.”

“Een strakkere controle van het ziekteverzuim bij ambtenaren bezuiden de taalgrens dringt zich op”

Voor de Federale Overheidsdiensten gaat het om 426.651 dagen afwezigheid bij Nederlandstaligen tegenover 462.443 dagen bij Franstaligen. “Maar ook bijvoorbeeld bij de Instellingen van Openbaar Nut, de Openbare Instellingen Sociale Zekerheid en de Wetenschappelijke Instellingen blijkt dat in elk van deze groepen het ziekteverzuim bij Franstaligen heel wat hoger ligt dan bij hun Nederlandstalige collega’s”, aldus nog Creyelman.

“Het wordt tijd dat de regering de scheeftrekkingen in absenteïsme bij ambtenaren eens onder de loep neemt”, besluit Creyelman. “Uiteraard moet wie echt ziek is recht hebben op ziekteverzuim, maar blijkbaar wordt er in het zuiden van het land stevig de kantjes van afgelopen, en dat kost de belastingbetaler handenvol geld.”