Nieuws
vrijdag, 17 jun 2022

Zit leidend ambtenaar van Opgroeien nog op haar plaats?

Het Vlaams Belang heeft door de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang meer en meer twijfels gekregen over de positie van de leidend ambtenaar van het Vlaams agentschap Opgroeien. “Wij vragen ons af of Katrien Verhegge nog wel de geschikte persoon is om dit agentschap te leiden”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot.

Vandaag vond de achtste hoorzitting plaats van de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang. Na de leidende figuren van het agentschap Opgroeien en Kind & Gezin gehoord te hebben, is het voor het Vlaams Belang duidelijk geworden dat er bij beide instellingen een werkingsprobleem is. Met name de positie van Katrien Verhegge als leidend ambtenaar ligt steeds meer onder vuur.

“Er zijn bij Opgroeien talloze meldingen binnengekomen van incidenten bij kindjes met schedelbreuken, hoofd- en hersentrauma’s en zelfs hersenbloedingen, die niet geregistreerd of ernstig onderzocht werden“, zegt Malfroot. “Indien de procedures goed waren opgevolgd, had dit nochtans wel gemoeten.”

”Waarom werden opvanginitiatieven waar ernstige incidenten plaatsvinden niet gesloten door het agentschap Opgroeien?”

Malfroot vraagt zich af waarom opvanginitiatieven met herhaaldelijke meldingen en tekorten niet sneller gesloten werden om nieuwe incidenten te voorkomen. “Waarom zijn er in het verleden geen opvanginitiatieven gesloten uit voorzorg, zoals dit nu blijkbaar wel kan? Was men zich dan niet bewust van de hoogdringendheid?”

Het Vlaams Belang vraagt zich af of Katrien Verhegge nog wel op de juiste plaats zit bij Opgroeien. “Er is een duidelijke zwijgplicht bij dit agentschap. De verschillende doofpotoperaties in een sector waar gezorgd moet worden voor ons dierbaarste bezit hebben mensen geraakt. De vraag is dan ook of de positie van Verhegge nog houdbaar is.”

Volgens het Vlaams Belang treft uiteraard ook de vorige minister van Welzijn Wouter Beke schuld. “Ondanks alle alarmsignalen heeft hij nooit ingegrepen, met alle gekende nefaste gevolgen van dien”, besluit Malfroot.