Persberichten
donderdag, 24 jul 2025

Zomerakkoord: meer belastingen, meer schulden, en inhoudelijk meer van hetzelfde 

Foto: Vlaams Belang. Zomerakkoord: meer belastingen, meer schulden, en inhoudelijk meer van hetzelfde 

Vandaag moest premier Bart De Wever (N-VA) op vraag van het Vlaams Belang in de Kamer tekst en uitleg komen geven bij het zomerakkoord van zijn regering. De Wever gaf echter weinig concrete antwoorden op de nochtans pertinente vragen over de financiering van zijn plannen. “U weet natuurlijk zeer goed dat er zonder echte institutionele hervormingen geen orde op zaken kan gesteld worden”, stelde Vlaams Belang-fractievoorzitter Barbara Pas vast.

In haar tussenkomst had Pas het over  “een typisch Belgisch akkoord met voor ieder een trofeetje, maar zonder fundamentele verandering”, en waarschuwde ze ervoor dat “de euforie rap zal over zijn als de centen moeten volgen na de zomer.” De regering zou normaal gezien deze maand een begrotingscontrole uitvoeren, maar De Wever heeft die alvast uitgesteld. “Budgettair orde op zaken stellen was nochtans de inzet van deze regering, maar  voor de 100 euro meer netto die men de mensen voorspiegelt in 2029 zal helemaal geen geld meer zijn”, zo stelt Pas vast. “We betalen in dit land nu al zowat de hoogste belastingen ter wereld, maar toch moet iedereen nog maar eens ‘zijn bijdrage’ leveren. Voor de zoveelste keer moet de bevolking opdraaien voor het wanbeleid van de systeempartijen.”

Pas stelde ook vast dat over de meerwaardebelasting er nog tal van vragen en onduidelijkheden zijn, zoals over de rol van de banken als verlengstuk van de fiscus. Ze vroeg De Wever daarover om opheldering, maar zoals wel vaker waren de antwoorden van de premier naast de kwestie. Pas toonde zich weinig verbaasd over de nietszeggendheid van De Wever zijn antwoorden. “U weet immers zeer goed dat er zonder echte institutionele hervormingen - die u nog maar eens aan de kiezer beloofde - geen orde op zaken kan gesteld worden”, gooide ze de premier voor de voeten.

Voorts wees het Vlaams Belang ook op enkele asociale maatregelen uit het Zomerakkoord. Het uitdoven van het huwelijksquotiënt getuigt volgens de Vlaams-nationalistische partij van totaal misprijzen voor het harde werk van huismannen en -vrouwen, en ook de pensioenmalus treft vooral mensen die hun loopbaan hebben onderbroken om onbetaalde zorgtaken in het gezin op zich te nemen. “Werken moet lonen, maar deze pensioenhervorming treft diegenen die een belangrijke sociale bijdrage leveren enorm hard”, aldus Pas.

“Van Vlaams-nationalist tot Belgisch etatist”

Ook de door Vooruit-minister Vandenbroucke aangekondigde besparingen in de gezondheidszorg kunnen op weinig begrip van het Vlaams Belang rekenen. “Ereloonsupplementen beperken of afschaffen levert geen enkele besparing op voor het Riziv-budget. Dat komt ten voordele van de hospitalisatieverzekeringen. Daar zal de mama van Connor Rousseau, de voorzitter van Solidaris, zeker blij mee zijn, maar de staatskas niet,” stelde Pas, die in haar tussenkomst pleitte voor de volledige regionalisering van de gezondheidszorg. 

Vlaams Belang-Kamerlid Kurt Moons pleitte dan weer voor een verdere regionalisering van het arbeidsmarktbeleid, en wees De Wever op zijn bedroevend parcours van Vlaams-nationalist tot Belgisch etatist.

Ten slotte stond het Vlaams Belang ook stil bij de aangekondigde woonstbetredingen. van illegalen. “Welke garanties zijn er dat de illegalen waarbij woonstbetredingen worden gedaan ook effectief het land uitgezet worden”, vroeg Pas. Het antwoord was ontluisterend en toont aan dat de woonstbetredingen slechts inhoudsloze façade en dus een zoveelste schaamlapje voor het halfslachtige asielbeleid van de regering zullen zijn.

“Uw zomerakkoord is met meer belastingen en meer schulden vooral meer van hetzelfde. De kosten voor de burger blijven groter dan de baten. Er is nochtans een alternatief: meer Vlaanderen, zodat onze mensen op de eerste plaats komen”, zo besloot Pas.