Nieuws
vrijdag, 12 jun 2020

Zondag nieuwe hevige linkse betoging in Brussel? ”Vervoort moet verantwoordelijkheid nemen”

Ondanks verbod toch nieuwe linkse betogingen in Brussel gepland

Nu zondag zou er opnieuw een extreemlinkse betoging in Brussel doorgaan. Het stadsbestuur zou vermoeden dat de kans op geweld opnieuw groot is, zo laten bronnen van het Vlaams Belang weten. “Dit is het gevolg van het gedogen van de ‘BLM’-betoging, iedereen wil nu massaal de straat op. Minister-president Rudi Vervoort (PS) moet duidelijk maken dat dit niet kan”, reageert men bij de Brusselse afdeling van Vlaams Belang.

Het stof is nog niet gaan liggen rond de illegale betoging van afgelopen zondag die door burgemeester Philippe Close (PS) werd gedoogd en vervolgens uit de hand liep, of de volgende staat al gepland. In de Kamer werd er gisteren zwaar gedebatteerd en werden minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en premier Sophie Wilmès (MR) door verschillende parlementsleden aan de tand gevoeld. Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) benadrukte daarbij dat “politieagenten in de steek gelaten werden door de regering en het Brusselse stadsbestuur”.  Maar ondanks dit en de reprimandes van Wilmès aan het adres van Close worden nieuwe demonstraties aangekondigd in Brussel. Eerder werd vernomen dat op 27 juni de klimaatactiegroep ‘Extinction Rebellion’, die harde actie niet schuwt, wil verzamelen voor de Financietoren. Nu circuleren ook hardnekkige berichten over een gewelddadige extreemlinkse betoging aanstaande zondag.

“De diensten van de stad bellen aannemers op die hun werven op de openbare weg moeten sluiten”

“Goedgeplaatste bronnen laten ons weten dat de stad Brussel nu zondag een hevige betoging verwacht”, zo verklaart de voorzitter van de Brusselse Vlaams Belang-afdeling senator Bob De Brabandere. “De diensten van de stad bellen aannemers op die hun werven op de openbare weg moeten sluiten en alle losse voorwerpen moeten wegnemen. Er worden plunderingen verwacht”. De betoging zou starten in Matonge om dan via de Naamsepoort en de Jacqmainlaan te eindigen in de Nieuwstraat. “Hebben de plunderaars soms nieuwe kleren nodig? Als er een betoging doorgaat, is een gespierde aanpak door een politie die zich gesteund weet door zijn burgemeester het enige juiste antwoord.” Volgens verdere info zouden de stadsdiensten druk in de weer zijn om er voor te zorgen dat alles wat los staat op het parcours verwijderd wordt en alle constructieputten gesloten worden.

Het Vlaams Belang wil dan ook “dat de minister-president, die steeds de mond vol heeft over het imago van Brussel en staat op de regionale bevoegdheden, eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt en alle betogingen met alle middelen tegengaat. De politie moet nu alle steun krijgen en gecoördineerd optreden in het ganse gewest.”

“Keer op keer stellen we vast dat Vervoort vlucht voor de verantwoordelijkheden die sinds de zesde staatshervorming uitdrukkelijk op zijn niveau werden gelegd”, zo sluit ook Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang) zich aan bij de striemende kritiek van De Brabandere. “De afgelopen maanden werd voortdurend vastgesteld dat de Brusselse regeringsleider de zaken niet in handen neemt. Het wordt tijd dat hier conclusies worden getrokken. Gaat er een duidelijk signaal naar de burgemeesters komen, en vooral naar Close of laat men de zaken verder uit de hand lopen?”