Persberichten
dinsdag, 16 apr 2024

Zonder gedwongen terugkeer is ‘aanklampend terugkeerbeleid’ maat voor niets

Foto: iStock. Zonder gedwongen terugkeer is ‘aanklampend terugkeerbeleid’ maat voor niets

Het Vlaams Belang zal zich met alle democratische middelen verzetten tegen het verbod op het vasthouden van gezinnen in het wetsontwerp ‘aanklampend terugkeerbeleid’. “Het ontwerp zet enkel in op vrijwillige en niet op gedwongen terugkeer”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Het zal dus zeker niet voor een ommekeer in het falende terugkeerbeleid zorgen.”

“Het zogenaamd ‘aanklampend terugkeerbeleid’ van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) focust op vrijwillige terugkeer. Maar de meeste mensen zullen pas vrijwillig terugkeren als ze riskeren anders gedwongen te worden uitgezet”, stelt Pas. “Het versterken van de gedwongen terugkeer is in dit wetsontwerp echter amper aanwezig. En zonder een stok achter de deur is het een maat voor niets.”

“De N-VA depanneert nu al Vivaldi”

Voor het Vlaams Belang moet aldus in het wetsontwerp het verbod op het vasthouden van gezinnen met kinderen worden geschrapt. “En ook moet de wet op woonstbetredingen er komen, en moeten illegalen actief kunnen worden opgespoord”, aldus Pas. “Dit is essentieel om tot resultaten in het terugkeerbeleid te komen. De N-VA vergist zich grondig wanneer ze bij eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) op de koffie gaat, en meent dat hierover in de achterkamertjes van de Zestien te marchanderen valt. Dat de N-VA al voor de verkiezingen dealtjes maakt met De Croo belooft niet veel goeds voor na de verkiezingen. De N-VA depanneert nu al Vivaldi.”

“Aan de vooravond van de verkiezingen is het voorspelbaar dat de Vivaldi-partijen het wetsontwerp als een belangrijk document voorstellen, maar in de praktijk zal het dus geen enkel verschil maken”, besluit Pas, die aangeeft zich met alle democratische middelen te zullen verzetten tegen het in het ontwerp aanwezige verbod op het vasthouden van gezinnen. “Net zomin als de aan de gang zijnde reclamecampagne vanuit Marokko enig resultaat zal hebben. Het is tenslotte niet de eerste keer dat Marokko beloftes maakt, en vooralsnog staat er helemaal niets op papier.”