Nieuws
maandag, 18 mrt 2024

Zonder strikte grenscontroles hebben migratiedeals weinig zin

Foto: iStock. Zonder strikte grenscontroles hebben migratiedeals weinig zin

Het akkoord dat de Europese Unie met Egypte sloot zal weinig nut hebben zolang de Europese buitengrenzen wagenwijd open blijven staan. Het Vlaams Belang pleit onomwonden voor een Fort Europa met sterke Europese buitengrenzen “Dat is de eerste en belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat de migratie naar ons continent afneemt”, zegt Kamerfractieleider Barbara Pas. Om de illegale migratie tegen te gaan moet er onomwonden worden gekozen voor echte grenzen. We moeten zelf de controle in handen houden over wie er binnenkomt.”

Het akkoord met Egypte omvat een gigantische vijf miljard euro aan leningen en 1,8 miljard euro aan investeringen. Daarnaast gaat vierhonderd miljoen euro naar hulp voor bilaterale projecten en tweehonderd miljoen euro naar migratieprogramma’s. “Het akkoord vertoont alleszins veel gelijkenissen met de Tunesiëdeal”, aldus Pas. “Die deal was weinig meer dan een vage intentieverklaring zonder veel concrete afspraken. Zo zijn vele duizenden illegale immigranten in Italië voet aan wal blijven zetten.” 

“Het blijft dweilen met de kraan open”

Voor het Vlaams Belang is het essentieel dat we controle krijgen over onze buitengrenzen. “Akkoorden met landen als Egypte kunnen zeker nuttig zijn, maar zonder zekere Europese grenzen blijft het dweilen met de kraan open”, besluit Pas, die het pleidooi van haar partij voor een Fort Europa herhaalt. “Opvang moet in eigen regio. Wie illegaal Europa probeert binnen te komen, moet het recht op een asielprocedure verliezen en moet worden overgebracht naar een veilig derde land, waar men asielopvang kan bieden of een terugkeer naar het land van herkomst voorbereidt.”