Nieuws
vrijdag, 23 jun 2023

Zoveelste geval van agressie tegen buschauffeurs: Vlaams Belang roept op tot actie

Het Vlaams Belang eist dat de Vlaamse regering onmiddellijk werk maakt van een actieplan tegen geweld op het openbaar vervoer. Deze ochtend werd in Herentals een vrouwelijke buschauffeur overgebracht naar het ziekenhuis nadat ze een slag in het gezicht kreeg. Het is het zoveelste geval van agressie tegen buschauffeurs op korte tijd. “We eisen onmiddellijk een harde aanpak van geweldplegers ongeacht hun leeftijd en extra investeringen in functie van de veiligheid”, zegt Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang). De lokale afdeling van de partij in Herentals organiseert morgenochtend ook een actie om de problematiek aan te kaarten.

Op 7 juni brak er een spontane staking uit bij chauffeurs van De Lijn in de Voorkempen en de Kempen omwille van een geval van een agressie tegen een chauffeur. Nog geen week later op 12 juni werd een buschauffeur overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging in Leuven. “Vandaag is het weer van dat”, zegt Verheyden. “Dit zijn geen geïsoleerde incidenten meer, maar een echte plaag.”

“Als de regering zestig miljoen euro kan besteden aan de vergroening van de busvloot zouden investeringen in de veiligheid van onze buschauffeurs geen probleem mogen zijn”

Het Vlaams Belang eist van de Vlaamse regering en in het bijzonder van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) dat ze ingrijpt. “We vragen ondertussen al maanden dat er iets wordt gedaan vanuit de regering om deze golf van geweld tegen te gaan”, aldus Verheyden. “Concreet willen we dat de regering aantoont dat ze dit als prioritair beschouwt door met een actieplan te komen. Dat betekent voor ons: meer begeleiders, meer controleurs, meer camera’s en eindelijk bodycams voor de buschauffeurs. Als de regering zestig miljoen euro kan besteden aan de vergroening van de busvloot zouden investeringen in de veiligheid van onze buschauffeurs geen probleem mogen zijn.”

Morgenvoormiddag om 10 uur zal de lokale afdeling van de partij een protestactie organiseren op het Stationsplein in Herentals. Vlaams Parlementslid Els Sterckx roept iedereen op om de actie te steunen. “We willen een duidelijk signaal uitsturen dat we geen enkele daad van agressie tegen buschauffeurs tolereren”, zegt ze. “Ook het slachtoffer willen we met onze actie een hart onder de riem steken.”