Nieuws
dinsdag, 13 apr 2021

Zwarte Piet 'racistisch' volgens ‘Oversight Board’ van Facebook

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat de Oversight Board, het zogenaamde ‘Hooggerechtshof’ van Facebook, de figuur van Zwarte Piet als een ‘schadelijk racistisch stereotype’ afdoet. “Volgens de Oversight Board wordt Zwarte Piet dus terecht van Facebook verwijderd”, reageert een weinig verbaasde fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang). “Het standpunt komt van een clubje dat door Facebook zelf aangesteld werd en gefinancierd wordt en op geen enkele manier onafhankelijk is te noemen.”

De Oversight Board deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door een Facebookgebruiker wiens filmpje vorig jaar door de sociaalnetwerksite verwijderd werd. “Een onschuldig filmpje waarin een klein meisje te zien is die Sinterklaas en twee Zwarte Pieten ontmoet”, vervolgt Pas. “Het werd beschouwd als ‘hate speech’. Gekker kan het echt niet worden.”

“Over het zwart zijn van Zwarte Piet doen vele geschiedkundige theorieën de ronde. Geen enkele heeft iets met racisme te maken”

Zwarte Piet verschijnt al vele honderden jaren in heel Europa. En nergens heeft deze figuur ooit voor enig probleem gezorgd. Toen in de 13de eeuw leraren in Franse kloosterscholen zich verkleedden als de heilige Nicolaas, werden ze al begeleid door mensen met zwartgemaakte gezichten. “En in de 13de eeuw was er nog lang geen sprake van de trans-Atlantische slavernij waarmee Zwarte Piet tegenwoordig in verband wordt gebracht”, aldus Pas. “Elk argument dat tegen deze mooie traditie wordt opgeworpen, getuigt van een ontstellende onwetendheid.”

Het Vlaams Belang zal zich steeds met alle democratische middelen tegen dit soort censuur blijven verzetten. Zo diende de partij een wetsvoorstel in dat sociale media zoals Facebook en Twitter zal verhinderen om willekeurig gebruikers en ‘posts’ te verwijderen. “Deze waanzin moet stoppen. De slinger moet uiteindelijk weer naar de andere kant overslaan”, besluit Pas. “Het sprookjesachtige kinderfeest moet echt in al zijn glorie ongeschonden uit deze vreselijke correcte tijden opstaan en zich volledig herstellen van de cultuurmarxistische aanval die momenteel gaande is.”