Nieuws
vrijdag, 14 okt 2022

Zweden bewijst dat verandering mogelijk is met rechtse frontvorming

In Zweden werd vandaag bekend dat er op slechts enkele weken tijd een regeerakkoord tussen de rechts-nationalisten, liberaal-conservatieven, de christendemocraten en de liberalen is gemaakt. Deze drie laatstgenoemde partijen zullen de ministers leveren van de minderheidsregering, en krijgen gedoogsteun van de rechts-nationalistische Zweden-Democraten. De razendsnelle regeringsformatie komt er na een klinkende overwinning van het rechts blok in Zweden midden vorige maand.

“Net zoals er in Italië naar alle waarschijnlijkheid een rechtse regering komt, hebben ook de Zweden duidelijk gebroken met jarenlang rood-groen wanbeleid dat de sociale cohesie in het land als sneeuw voor de zon deed verdwijnen. De sleutel tot succes van de coalitie zal in handen liggen van de Zweden-Democraten”, reageert Europees Parlementslid en Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans. “Rechtse samenwerking is dus mogelijk binnen of zelfs buiten een regering om de meest prangende en dringende problemen van een land, asiel en migratie om ze niet te noemen, aan te pakken.”

Het regeerakkoord ziet er veelbelovend uit, vindt het Vlaams Belang. Zweden wordt immers net zoals zoveel andere Europese landen geplaagd door een migratiegolf en bijhorende onveiligheid. Maar voortaan zullen asielzoekers zich moeten registreren met DNA. Andere voorstellen in het regeerakkoord zijn: scherpere taalvereisten, minder makkelijke gezinshereniging, afschaffing van het permanente asiel. Wat veiligheid betreft wil de nieuwe Zweedse regering de straffen voor verkrachting verhogen, meer camera’s op straat, bedelarij criminaliseren, meer fondsen naar de politie en een kroongetuigenprogramma tegen de drugsbendes.

Na Italië en Zweden: “Samenwerking ter rechterzijde, over de partijgrenzen heen, is ook zeker en vast bij ons mogelijk”

Niet alleen inhoudelijk zijn er een flink aantal veranderingen op til, de Zweden-Democraten mogen ook ambtenaren benoemen op de kabinetten. Voorts moeten ook alle wetsontwerpen worden onderhandeld met de Zweden-Democraten.

“De nieuwe Zweedse regering heeft dus tal van krachtige voorstellen om de migratie -en veiligheidsproblematiek in het land aan te pakken. Het Scandinavische land bewijst hiermee dat een brede samenwerking ter rechterzijde, over de partijgrenzen heen, zeker en vast mogelijk is”, besluit Gerolf Annemans. “Laat het een les zijn voor de N-VA die nu klaarblijkelijk liever met de socialisten samenwerkt.”