Nieuws
vrijdag, 15 apr 2022

Zwerfvuil streng bestraffen!

Uit cijfers van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir blijkt dat zwerfvuilhandhavers sinds november 2021 al 465 overtredingen hebben vastgesteld. “Zwerfvuil is een groot maatschappelijk probleem, waartegen hard moet worden opgetreden”, zegt Vlaams Parlementslid Leo Pieters. “Er zijn strengere straffen nodig en de pakkans moet groter worden!”

Om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten op te voeren, zijn er sinds eind vorig jaar via de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) zwerfvuilhandhavers ter beschikking van de Vlaamse steden en gemeenten. In totaal hebben al 60 gemeenten aangegeven hier gebruik van te willen maken en in 23 gemeenten zijn er al zo’n handhavers actief. Hiermee zijn er sinds november 2021 al 465 overtredingen vastgesteld, die met een GAS-boete zijn bestraft.

Volgens het Vlaams Belang is het een goede zaak dat er meer gecontroleerd wordt op zwerfvuil en sluikstorten. “Het wegwerpen van blikjes en allerhande verpakkingen op straat of in de natuur, is niet iets wat thuishoort in een beschaafde samenleving”, zegt Leo Pieters. “Bovendien leidt dit tot verloedering van buurten en zelfs tot meer criminaliteit.”

“Verhoog de boetes op zwerfvuil en sluikstorten”

Pieters vindt dat er veel zwaardere boetes op zwerfvuil en sluikstorten moeten worden geheven. “De enige sensibilisering die werkt, is diegene die in de portemonnee gevoeld wordt”, aldus Pieters. Volgens hem moet men bepaalde probleemzones ook durven viseren. “Wie geregeld in zogenaamde multiculturele buurten komt, kan vaststellen dat er bij sommige groepen duidelijk andere regels gelden op vlak van netheid en hygiëne”, zegt Pieters. “Enkel met gerichte acties en GAS-boetes van 200 tot 400 euro kunnen we deze buurten letterlijk opkuisen.”