Nieuws
vrijdag, 14 jan 2022

Partijfinanciering: “de schaamte voorbij”

Na de Kamer is het aan de Senaat om zich over de partijfinanciering te buigen. Hoewel de Senaat het wetsontwerp dat uit de Kamer komt op enkele technische punten geamendeerd heeft, heeft men de kans laten liggen om een echte besparing op de partijfinanciering door te voeren. “Een gemiste kans, en de schaamte voorbij”, stelt Senator Anke Van dermeersch.

Nadat de Kamer eind december de wet op de partijfinanciering lichtjes had aangepast door er een zogenaamde besparing van 1,11 procent in in te schrijven, was het aan de Senaat om zich daarover uit te spreken. Die ontdekte enkele onnauwkeurigheden in het wetsontwerp, zodat het in de Senaat moest worden aangepast en terug naar de Kamer moet. Het bood de Senaat meteen de kans om het wetsontwerp ook inhoudelijk te herzien door effectief een serieuze besparing op de partijfinanciering in te voeren.

“Op een ogenblik dat de bevolking zienderogen structureel verarmt door uit de pan swingende energieprijzen, door een galopperende inflatie, duurdere voedingsprijzen, spaargeld dat systematisch verdampt en alle andere fenomenen die de koopkracht en de welvaart van onze mensen ondergraven, is het absoluut noodzakelijk dat ook de particratie een sterk signaal geeft en de broekriem aanhaalt”, aldus Van dermeersch.

“Een halvering van de partijfinanciering zou een sterk signaal zijn”

Het Vlaams Belang nodigde de senatoren dan ook middels een amendement uit om een echte besparing op de partijfinanciering door te voeren door deze vanaf nu te halveren. De traditionele partijen wrongen zich echter in allerlei mogelijke en onmogelijke bochten om de onverantwoord hoge geldstroom naar hun partijkassen in stand te houden en het beperkt te houden tot een zogezegde besparing van 1,11 procent. “Ik vrees dat dergelijke hypocriete symbolische gestes meer kwaad dan goed doen,” besluit Van dermeersch. “Het is dit soort maatregelen, dit soort huichelarij, dat de antipolitiek verder voedt, dat het vertrouwen van de bevolking in het politieke bedrijf totaal ondermijnt. De traditionele partijen grepen helaas niet de kans om daar iets aan te doen en dat is werkelijk beschamend.”