Nieuws
dinsdag, 20 jul 2021

Sociale mix binnen scholen: “Bemoeienis overheid totaal stoppen!”

Het Vlaams Belang is gematigd tevreden dat de Vlaamse regering recent besloten heeft dat de "dubbele contingentering" in het onderwijs niet meer zal worden gehandhaafd door de Vlaamse Regering. Dat systeem dwong een sociaaleconomische mix’ af binnen de scholen volgens bepaalde quota. De partij verzette zich hier van meet af aan tegen en pleit voor een volledig vrije schoolkeuze. In het nieuwe inschrijvingsdecreet zijn het echter nu de steden en gemeenten die kunnen beslissen om alsnog quota te organiseren voor bepaalde groepen. “Voorrang op basis van sociaaleconomische status is voor ons ontoelaatbaar”, zegt Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) in een reactie. “Zulke regelingen moeten dan ook verdwijnen zodat scholen autonoom kunnen kiezen welk inschrijvingsbeleid ze willen toepassen.”

In het basisonderwijs geldt tot op heden voor alle scholen die kampen met capaciteitsproblemen het ordeningsprincipe van de dubbele contingentering. Dat betekent dat er bij de inschrijvingen wordt gewerkt met twee contingenten: (kansarme) ‘indicatorleerlingen’ en (kansrijke) ‘niet-indicatorleerlingen’, waarbij er dan wordt gewerkt met voorrangsregelingen. Indicatorleerlingen zijn kinderen die aantikken op een of meerdere sociaaleconomische indicatoren, zoals het krijgen van een schooltoelage of wanneer het opleidingsniveau van de moeder laag is. Afgelopen vrijdag besliste de Vlaamse Regering in een nieuw ontwerpdecreet echter om dit systeem deels af te schaffen. Desondanks zullen steden en gemeenten een school dus wel nog kunnen opleggen om maximaal 20 procent van de plekken vrij te houden voor “een ondervertegenwoordigde groep”.

“Noch de overheid, noch de lokale besturen moeten bepalen waar de kinderen naar school gaan, wel de ouders en de scholen”

Volgens het Vlaams Belang moet de vrije schoolkeuze van leerlingen en hun ouders absoluut zijn. “De afschaffing van de dubbele contingentering is een stap in de goede richting, maar met die 20 procent-regel blijft overheidsbemoeienis in het inschrijvingsbeleid van scholen nog steeds een feit”, reageert Beckers. “Het is een slecht compromis.” Het is dan ook simpeler om elke vorm van contingentering op basis van sociaaleconomische status gewoonweg af te schaffen en scholen vrij te laten om een inschrijvingsbeleid te voeren dat zij verkiezen, zo vindt de partij.

Daarnaast is het Vlaams Belang geen voorstander om de verantwoordelijkheid bij de lokale besturen te leggen. “Waarom is dit niet aan de scholen of scholengroepen zelf?”, stelt Beckers kritisch. “Anders wordt het inschrijvingsbeleid afhankelijk van de politieke constellatie in die desbetreffende gemeente of stad.” Bovendien zal het ook voor conflicten zorgen tussen bepaalde scholen en het stads-/gemeentebestuur. “Laat liever de scholen zélf beslissen of ze al dan niet voorrang geven aan een groep leerlingen.”