Nieuws
donderdag, 30 sep 2021

VB wil energiefactuur omlaag met structurele maatregelen

Het Vlaams Belang wil de energiefactuur naar omlaag om te verhinderen dat er nog meer gezinnen de energiearmoede ingeduwd worden. Eerder bleek immers uit een berekening van de federale energieregulator (CREG) dat een gemiddeld gezin meer dan 1.000 euro per jaar zal betalen voor elektriciteit en maar liefst 1.600 euro voor aardgas. De energieprijzen zullen de komende weken en maanden zelfs nog toenemen. Fractieleider Chris Janssens legde daarom woensdag in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement een reeks voorstellen op tafel.

Het Vlaams Belang pleit er in eerste instantie voor om een aantal zaken te ‘verhuizen’ van de energiefactuur naar de algemene middelenbegroting. “Vooral de elektriciteitsfactuur is een verkapte belastingbrief”, klaagde Janssens aan. “Slechts een derde van wat de consument betaalt, gaat echt naar stroom.” De echte energiekost maakt inderdaad slechts 32% van de elektriciteits- en 63% van de aardgasfactuur uit. Verder zijn er de netkosten, maar vooral immens veel heffingen en btw. “In de distributienettarieven zitten ook openbare dienstverplichtingen”, vervolgt Janssens. “Het grootste deel daarvan bestaat uit de historische schuld voor de oversubsidiëring van groene energie.” 

Haal de kosten uit de energiefactuur en steek ze in de algemene middelenbegroting”

Janssens pleitte er ook voor eindelijk werk te maken van een echte hervorming van het Vlaamse distributienetlandschap. “De energie-intercommunales die dit landschap beheren zijn historisch gegroeid, maar vandaag compleet achterhaald. Het is vooral via die weg dat steden en gemeenten en een aantal politici zichzelf financieren”, stelt Janssens. Het Vlaams gewest is verantwoordelijk voor de distributie van energie. “Het wordt hoog tijd dat ze de energiedistributie dan ook écht zelf in handen neemt en niet zomaar overlaat aan steden en gemeenten. Een eengemaakt distributienetlandschap brengt een vereenvoudiging en kostenbesparing met zich mee.”

De Vlaamse energieregulator VREG wil bovendien in 2022 een groot deel van de stroomfactuur berekenen op basis van het piekverbruik in plaats van de werkelijke afname, het zogenaamd capaciteitstarief. Dit om te vermijden dat de stijgende aanwezigheid van hernieuwbare energie en elektrificatie leiden tot een overbelasting van het net. “Dat capaciteitstarief moet de schop op”, besluit Janssens. Volgens cijfers van de VREG zelf zal immers minstens 40% van de Vlaamse gezinnen hun factuur met 10% of meer zien stijgen. Dit zijn vooral mensen met een laag verbruik zoals alleenstaanden, oudere mensen en kotstudenten. “Het kan niet dat zij die het vandaag al financieel lastiger hebben het prijskaartje voor de energietransitie doorgeschoven krijgen.”