Nieuws
zondag, 26 sep 2021

VB wil meer garanties voor onafhankelijke media

Het Vlaams Belang wil dat er duidelijkere schotten komen tussen politiek en media. Er is de publieke omroep VRT die bepaalde partijen duidelijker en zonder objectieve redenen veel vaker aan bod laat komen dan andere. Het Vlaams Belang wordt zo al jarenlang gediscrimineerd door de nochtans met geld van alle belastingbetalers gefinancierde openbare omroep. Maar er is er in Vlaanderen ook een probleem met de te grote concentratie van media in handen van een handvol groepen. “Dat leidt tot machtsmisbruik, tot verschraling van het informatieaanbod en politieke beïnvloeding. De omvangrijke steun en subsidies aan deze grote spelers moeten dus worden afgeschaft zodat er zuurstof vrijkomt voor onafhankelijke media”, zegt Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans.

In het onderzoek naar onpartijdigheid bij de VRT bevestigden nog vorig jaar professoren van UAntwerpen en VUB dat het Vlaams Belang minder aan bod komt in de berichtgeving van de openbare omroep. Zowel inzake partijvermelding als inzake spreektijd werd een disproportionele onderbelichting van het Vlaams Belang vastgesteld. Nochtans heeft de VRT - net als andere tv- en radiozenders overigens - een onpartijdigheidsplicht.

“Banden tussen politiek en media moeten worden doorgeknipt”

“Die neutraliteit blijkt ondanks deze kritiek uit academische hoek ook nog steeds niet nageleefd te worden”, aldus Slootmans. “De VRT wordt met ons belastinggeld gefinancierd en moet dus een afspiegeling zijn van de maatschappij. Maar ook de enkele mediagroepen die de gedrukte media controleren, ontvangen miljoenen aan steun, onder meer via goedkope Bpost-bedeling van hun kranten en een uniek en onuitlegbaar 0%-btw-tarief, wat hun politieke onafhankelijkheid in het gedrang brengt.”

“De banden tussen politiek en media moeten zo veel mogelijk doorgeknipt worden. Journalisten moeten bijvoorbeeld een verbod krijgen om twee jaar na het neerleggen van hun job als journalist om gelijk welke politieke functie uit te oefenen.” De media moeten ook vrijer gemaakt worden en daarom moeten de subsidies worden afgebouwd. Zo kan de markt meer open worden. “Op die manier kunnen er honderden miljoenen euro’s bespaard worden, terwijl we allicht een onafhankelijkere media in ruil krijgen”, besluit Slootmans. “Zonder vrije media kan je immers geen vrije democratie hebben.”