Nieuws
vrijdag, 08 jan 2021

Verkrachter van 13-jarige hoeft niet naar gevangenis: “Onaanvaardbaar!”

Het Vlaams Belang is er niet over te spreken dat een 34-jarige man die in 2019 een 13-jarig meisje vastbond en vervolgens verkrachtte, niet eens de gevangenis in hoeft. “Justitie zit al langer met een ernstig geloofwaardigheidsprobleem”, zegt Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “En door de manifeste onwil om op dergelijke zwaarwichtige feiten gepast te reageren, heeft ze dat probleem aan zichzelf te danken.”

De dader in kwestie zag wel de smartphone waarmee hij de verkrachting had gefilmd, verbeurd verklaard worden. Ook dient hij een schadevergoeding betalen en moet hij zich van de strafrechter in Turnhout psychotherapeutisch laten begeleiden. Tot slot mag hij de eerstkomende drie jaar niet in herhaling vallen, wil hij een verblijf in de gevangenis vermijden. “Op verkrachting van iemand beneden de 14 jaar staat een gevangenisstraf tot 15 jaar”, aldus Dillen. “Al kan de correctionele rechtbank altijd verzachtende omstandigheden in acht nemen. Ik ken dit specifieke dossier uiteraard niet, maar voor dit soort feiten is zo’n totaal gebrek aan bestraffing onaanvaardbaar.”

“In een rechtstaat houdt een justitiebeleid een rechtvaardige bestraffing in”

Verbaasd is Dillen evenwel niet over de straffeloosheid zoals die naar boven komt in dit soort vonnissen. “Dit is het jammerlijke gevolg van de linkse visie die het Justitiebeleid al sinds jaar en dag in zijn greep houdt”, zo verduidelijkt ze. “Alles is bewust gericht op het vermijden van effectieve celstraffen. De gevangenis wordt gezien als een ‘ultimum remedium’, een laatste redmiddel dat pas gebruikt mag worden wanneer alle alternatieven zijn uitgeput. Volgens deze linkse redenering moet elke detentieschade, dus de psychische en andere schade die men oploopt door een opsluiting in de gevangenis, kost wat kost vermeden worden.” Voor het Vlaams Belang weegt de schade van slachtoffers echter veel zwaarder dan deze zogenaamde detentieschade in hoofde van een crimineel. De partij duidt ook op het belang om de maatschappij te beschermen tegen recidivisme.

“Welk vreselijk signaal geeft de Turnhoutse strafrechter op deze manier trouwens niet aan potentiële verkrachters?”, vraagt Dillen zich tot slot af. “Elke dag opnieuw wordt bewezen dat de zachte aanpak waar paars-groen voor staat alleen maar harde criminaliteit oplevert. Men maakt een prioriteit van de harde aanpak van verspreiders van zogenaamd fake news of van overtreders van een coronamaatregel, maar tegelijk wil men aan burgers geen degelijke bescherming bieden tegen dit soort criminelen.”