Nieuws
donderdag, 19 aug 2021

Verplichte vaccinatie: “Vandenbroucke nam bocht van 180 graden”

Het Vlaams Belang heeft enkele fundamentele bedenkingen bij de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel, waarvoor het Overlegcomité vrijdag wellicht groen licht zal geven. “Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een bocht van jewelste genomen, nadat hij op onze vragen of er een verplichte vaccinatie zou komen eerder uitdrukkelijk ontkennend antwoordde”, zegt Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang). “En de zorgsector zelf is zeker niet eenstemmig positief over zo’n verplichting.”

“Hoewel dat niet gezegd mag worden, weet iedereen dat het de situatie in Brussel is, met de zogeheten ‘moeilijk bereikbare groepen’, die de beleidsmensen in de richting van een verplichte vaccinatie heeft doen kijken”, aldus Sneppe. “Maar vaccinatie is ook een regionale bevoegdheid. Waar komt Vandenbrouckes drang dan vandaan om dit ook te gaan verplichten in een regio zoals Vlaanderen, die wel goede cijfers kan voorleggen?

“Een verplichte vaccinatie betekent een inperking van vrijheid en daar moet uiterst omzichtig mee worden omgesprongen”

Het Vlaams Belang is bezorgd dat zorgverstrekkers omwille van de nakende verplichting de sector zullen verlaten. “Men is wel heel snel vergeten hoezeer we iedereen in de zorgsector broodnodig hebben. Nadat men die mensen openlijk als helden beschouwde en dagelijks voor hen applaudisseerde, zou men nu dus sommigen van hen kunnen wegjagen.” Het is overigens maar zeer de vraag of een verplichte vaccinatie in de zorg wel zo nuttig is. “Gevaccineerden kunnen uiteraard ook het virus overdragen en afgaande op de informatie die Sciensano verstrekt, bedraagt de prevalentie op antilichamen in de zorg 97 procent, hetgeen dus betekent dat 97 procent van de zorgverstrekkers antilichamen heeft opgebouwd.”

"We spreken ons allerminst uit tegen vaccinatie als dusdanig", besluit Sneppe. "Gevaccineerden belanden minder snel in het ziekenhuis of op intensive care. Maar mensen met een verhoogde kwetsbaarheid hebben zich ondertussen al laten vaccineren. Waarom zou er in de zorg nog een verplichte vaccinatie moeten komen, nu we in Vlaanderen reeds met een vaccinatiegraad van boven de 80 procent zitten? Het wordt tijd dat de Vlaamse regering het heft in handen neemt om eigen maatregelen uit te vaardigen.”