Persberichten
woensdag, 17 feb 2021

Vlaams Belang Jongeren trekken met petitie van leer tegen avondklok

De Vlaams Belang Jongeren (VBJ), de jongerenafdeling van het Vlaams Belang, gaan in het verzet tegen de avondklok. Onder het motto ‘Stop de avondklok’ starten ze met een campagne die ze kracht bijzetten met onder meer een digitale petitie. “Met de avondklok toont de federale regering haar eigen onmacht aan”, zo klaagt de VBJ-voorzitter aan. “Het is alsof ze auto’s zou verbieden om op die manier verkeersovertredingen te verhinderen: absurd en een schending van de vrijheid van de brave burger en jeugd!”

De Vlaams Belang Jongeren trekken aan de alarmbel. De federale overheid gaat volgens hen te snel en te losjes aan de haal met fundamentele burgerrechten. “Vandaag berooft de overheid al precies 120 nachten alle Vlamingen van hun vrijheid. En dit zonder een aantoonbaar effect”, vertelt VBJ-voorzitter Filip Brusselmans. “Ze deed dat zonder er veel woorden aan vuil te maken, laat staan dat ze zich baseerde op een duidelijk wettelijk kader. Het is een absurd en indirect beleid, omdat de federale overheid hiermee hoopt andere overtredingen tegen te gaan, maar bovendien is de avondklok ongrondwettelijk.”

Voor de Vlaams Belang Jongeren is het duidelijk dat deze niet in de tijd beperkte avondklok niet gericht werkt. “De avondklok zou volgens de federale regering feestjes en samenscholingen moeten tegengaan. Maar dat is alsof je alle wagens verbiedt zodat er geen verkeersovertredingen meer worden begaan”, aldus een verbolgen Brusselmans. “De meest geschikte maatregel is daarvoor echter al van toepassing: het samenscholingsverbod. Dwing die regel af in plaats van niet-overtreders op voorhand verdacht te maken en te pesten.”

Naast de petitie - te vinden op stopdeavondklok.be - zal er een campagne worden opgestart waarbij nieuwe acties zullen worden aangekondigd. “Die campagne doen we uiteraard digitaal”, besluit Brusselmans. “We roepen niet op om de regels te schenden en als verantwoordelijke partij begrijpen we dat er stevige maatregelen nodig zijn bij een stevige crisis, maar stevig hoeft niet absurd of ongrondwettelijk te betekenen.”