Nieuws
vrijdag, 30 okt 2020

Vlaams Belang laakt onstandvastigheid VlaReg over coronamaatregelen onderwijs

Vlaams Belang vreest - na wat er zal beslist worden in het overlegcomité - voor de onderwijskwaliteit in tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De scholen moeten zo veel mogelijk open gehouden worden. Daarom moeten de contacttracing en de testingstrategie doeltreffender om de toegang tot testresultaten te versnellen”, reageert Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) die daarmee de lijn volgt van verschillende experts.

De Vlaams Belang-fractie nam gisteren met grote tegenzin akte van de gedeeltelijke schoolsluiting in tweede en derde graad secundair onderwijs. Roosmarijn Beckers waarschuwt alvast voor de gevolgen. Door de vorige scholenlockdown liepen leerlingen al een leerachterstand op van maar liefst zes maand, zo waarschuwde onderwijseconoom Kristof De Witte al eerder. “Verschillende scholen zijn nog niet klaar voor een omschakeling naar digitaal onderwijs en veel leerlingen hebben nog altijd geen laptop. Opnieuw afstandsonderwijs zal de leerachterstand sowieso nog vergroten bij zwakkere leerlingen, zeker bij leerlingen in BSO die bovendien hun praktijkvakken moeilijk thuis kunnen uitvoeren. zegt Beckers.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verklaarde ook bezorgd te zijn en de verplichting voor de tweede en derde graad om gedeeltelijk over te schakelen tot afstandsonderwijs te betreuren. “Dit is zeer eigenaardig en verontrustend, gezien de minister tot enkele dagen geleden zich sterk maakte om de scholen altijd zoveel mogelijk voltijds open te houden.” legt Beckers uit. “Maar als puntje bij paaltje komt, dient hij te luisteren naar de federale regering en gedraagt hij zich als hun trekpop.” Vlaams Belang is dan ook niet te spreken over de zwakke houding van de Vlaamse regering.

Beckers (Vlaams Belang): Vlaamse ministers blijven blijkbaar de trekpop van de federale regering

Het grote gevaar zit niet zozeer binnen de scholen, maar eerder in wat de leerlingen en leerkrachten voor en na schooltijd doen, zo meent Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang). Hij wijst hierbij op besmettingen die men oploopt op het openbaar vervoer of in huiselijke sfeer. Ook minister Weyts beweerde meermaals gelijkaardige signalen te krijgen vanwege de CLB’s. Vlaams Belang benadrukt dat er geen openbare cijfers zijn inzake de besmettingssetting van leerlingen of leerkrachten. In Nederland heeft men deze statistieken wel: daar stelt men vast dat slechts zo’n 3 procent van de besmettingen herleid wordt tot de school.

Vlaams Belang eist dan ook dat de regering spoedig werk maakt van de verwerving en toepassing van sneltests in scholen en de inzet van mobiele testteams, zoals ook voorgesteld door microbioloog Herman Goossens. “We zien vaak vertragingen en miscommunicaties tussen schooldirecties, huisdokters en CLB's”, besluit Laeremans. We bepleiten daarom opnieuw dat CLB's meer mankracht krijgen om de contacttracing uit te voeren die boven op hun gebruikelijke job komt.”