Nieuws
woensdag, 23 feb 2022

Vlaams Belang pleit voor meer energie-onafhankelijkheid

De gespannen situatie tussen Rusland en Oekraïne blijft gradueel verslechteren. Het conflict heeft een negatieve impact op de energieprijzen die reeds zeer hoog waren. Het Vlaams Belang pleit daarom voor energie-onafhankelijkheid. “Hoe meer we afhankelijk zijn van het buitenland voor onze energietoevoer, hoe meer we kwetsbaar zijn door dit soort conflicten. We moeten bouwen aan een economisch verantwoord energiebeleid dat we zelf in handen hebben.”

Zoals verwacht, kon de recente escalatie door Russisch president Poetin op veroordelingen en sancties rekenen vanwege het Westen. Eerder vandaag schortte Duits bondskanselier Olaf Scholz de goedkeuring voor gaspijpleiding Nord Stream II op. Duitsland is voor een derde van haar energiebehoeftes afhankelijk van Russisch gas nadat oud-kanselier Angela Merkel na Fukushima besloot om alle kerncentrales te sluiten. De Duits kernuitstap resulteerde namelijk in meer bruinkoolontginning en Russische gasimport.

“Of in andere woorden; meer onzekerheid, meer vervuiling en meer afhankelijkheid van het buitenland”, duidt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche. “Wat vandaag vaak vergeten wordt is dat de eerste opschaling van de kerncentrales in Europa het resultaat was van de oliecrisis van 1973. Het olie-embargo van enkele Arabische landen tegen het Westen dwong ons oplossingen te zoeken om de binnenlandse productie op te schalen en kernenergie speelde hier een cruciale rol.”

“Kernenergie betekent niet alleen betaalbare en betrouwbare energie die beter is voor het milieu, maar ook meer onafhankelijkheid”

Volgens Europees Parlementslid Tom Vandendriessche staan we vandaag voor een gelijkaardige keuze als in de jaren '70. “De EU heeft al sinds het begin van het Russisch-Oekraïens conflict in 2014, diverse sancties ingevoerd gericht op specifieke elementen van de Russische industrie. Het valt echter nog te bezien wat voor impact die zullen hebben op Poetins beslissingen”, waarschuwt Vandendriessche. “Sancties tegen Rusland betekenen naar alle waarschijnlijkheid ook hogere energieprijzen, men moet dat ook duidelijk zo aan de mensen vertellen. Hierbovenop ook nog eens de kerncentrales sluiten, grenst aan het waanzinnige.”

Volgens het Vlaams Belang moeten we net als in de jaren ’70 net kernenergie uitbreiden om de buitenlandse afhankelijkheid tegen te gaan. “De paars-groene dogmatiek rond de kernuitstap van de Vivaldi-regering versnelt het verlies van onze strategische autonomie, door ons meer afhankelijk te maken van het buitenland”, vervolgt Vandendriessche. “Deze afhankelijkheid brengt risico’s met zich mee, ongeacht of het gaat over een Russische autoritaire overheid of een groep radicaal-islamitische landen.”

Energie-onafhankelijkheid moet dus terug een fundamentele doelstelling worden, klinkt het, en dit door de bouw van groene kerncentrales en de oprichting van een Vlaams energiebedrijf. Volgens Vandendriessche is dit de enige manier om de koopkracht van de burger te bewaren en de concurrentiekracht van onze bedrijven te beschermen. “Mits een efficiënte aanpak kunnen we op termijn zelfvoorzienend worden en misschien zelfs een netto-exporteur binnen Europa. Geen oversubsidiëring van hernieuwbare energie voor de prijs van twee kerncentrales, maar een economisch verantwoord energiebeleid dat we zelf in handen hebben.”