Persberichten
donderdag, 04 jun 2020

Vlaams Belang wil ook overheveling zorg naar deelstaten, “maar de centen moeten mee”

Het Vlaams Belang is tevreden over het voortschrijdend inzicht bij Zorgnet-Icuro. Topvrouw Margot Cloet liet vandaag in De Tijd en op Radio 1 weten dat men best een volledige regionalisering doorvoert, omdat er “toch wel verschillende keuzes worden gemaakt” in de verschillende landsdelen. “Uiteraard weten de mensen in het veld het beter dan de partijen die nu pleiten voor herfederaliseren, maar tegelijk de architecten zijn van deze koterij”, klinkt het bij het Vlaams Belang, dat er al langer voor pleit om homogene bevoegdheden te geven aan de deelstaten. De partij wil wel verder gaan en ineens ook de financiering overhevelen, “zodat er kan worden geresponsabiliseerd” en acht tevens de Gemeenschappen beter geschikt dan de Gewesten. 

“Door de coronacrisis is het voor iedereen pijnlijk duidelijk geworden dat het huidige systeem op is.” Dat zijn de duidelijke woorden van Icuro-topvrouw Cloet. Ook justitieminister Koen Geens (CD&V) is het voorstel genegen. Zorgnet-Icuro hekelt de versnippering in de zorgbevoegdheden die verantwoordelijk is voor een ingewikkeld en onduidelijk systeem. Tijdens de recente gezondheidscrisis zagen we welke problemen het Belgische systeem met zich mee kan brengen. Cloet wil daarom net als het Vlaams Belang de zorg overhevelen naar de deelstaten als homogeen bevoegdheidspakket. De partij laat echter wel weten dat het een aantal belangrijke zaken anders ziet.

Vlaams Belang tevreden met steun van Zorgnet-Icuro voor homogene bevoegdheden, maar waarschuwt voor ‘consumptiefederalisme’

“We zijn het eens met de basisanalyse van Cloet, België zit al lang voorbij haar limieten en beide landsdelen willen andere richtingen uit”, zegt Barbara Pas, fractieleider voor het Vlaams Belang in de Kamer. “Wij willen echter nog een stapje verder gaan en ook de financiering overhevelen. Anders riskeren we opnieuw een nieuw soort versnippering te organiseren; met de consumptie aan de ene kant en de financiering aan de andere. De deelstaten moeten voor hun eigen beleid kunnen kiezen, maar daar ook de financiële gevolgen van dragen.”

Het Vlaams Belang benadrukt verder dat de Gemeenschappen het meest logische niveau zijn om de zorgbevoegdheden te organiseren, aangezien dit niveau ontworpen is voor persoonsgebonden dienstverlening en de Gewesten meer voor infrastructureel en economisch beleid. “We moeten de zaken niet nodeloos moeilijker maken”, vertelt ook fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang). “Er zijn al heel wat bevoegdheden rond zorg naar de Gemeenschappen gebracht, die evolutie moeten we gewoon afronden, in plaats van terug te fietsen en een ander pad in te slaan. De zorg moet dus volledig en integraal door de Gemeenschappen worden opgenomen, net zoals dat bij onderwijs het geval is.”

De partij laat ten slotte nog weten dat Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) deze namiddag een actuele vraag zal stellen aan premier Sophie Wilmès (MR) over de materie. De nationalisten brengen deze maand ook het ‘coronablunderboek’ uit, waarin eveneens de versnippering in de zorg wordt gehekeld.